După două clasări în primele 20 de locuri la Sprint şi la Pursuit, Eva Tofalvi atacă astăzi decisiv în proba de 15 km - Individual. Antrenorii şi oficialii din jurul său îşi fac curaj şi se gândesc chiar la o medalie.
Motivele pentru care România îndrăzneşte să spere la un rezultat mare în "proba lungă" la biatlon sunt reprezentate de evoluţiile din sezonul trecut ale Evei Tofalvi în circuitul Cupei Mondiale. Sportiva de la Harghita Băi a reuşit să câştige etapa de la Hochfilzen - Austria, a încheiat a doua în clasamentul final al probei de 15 km - Individual şi a câştigat Grand Prix-ul de la Kamchatka - Rusia. Cu începere de la ora locală 10:20, 20:20 la Bucureşti, la Whistler Olympic Park se va da startul fetelor în cadrul probei de 15 km - Individual. E cursa favorită a româncei. Numai că lucrurile nu sunt tocmai perfecte la Jocurile Olimpice. Traseul va fi unul destul de dificil, existând o pantă destul de abruptă care trebuie urcată de sportive. "Diferenţa se va face în două locuri. Prima oară în poligon. Apoi, cine trage perfect trebuie să meargă bine pe bucata aia foarte grea. La proba lungă au fost mereu surprize", a declarat Eva Tofalvi. Celelalte românce care vor fi la start sunt Mihaela Purdea, Dana Plotogea şi Reka Ferencz.
DOUĂ RATĂRI LA PURSUIT!
După locul 14 la Sprint, mulţi s-ar fi aşteptat ca Eva Tofalvi să obţină un rezultat cel puţin la fel de bun şi la Pursuit. Din păcate, biatlonista din Harghita Băi nu a prins o zi tocmai bună. Ea a ratat o ţintă la tragerile din poziţia culcat şi una "din picioare", astfel că a trebuit să se mulţumească cu locul 19. Antrenorul Marton Simon nu este însă îngrijorat. "Dacă nu greşea în poligon, ar fi terminat în primele zece. A fost foarte proastă zăpada, a avut multă apă. A plouat foarte mult şi lucrul acesta a afectat pârtia. Din păcate, Eva nu a putut alerga mai bine. La ultima tură a lăsat-o mai moale ca să-şi dozeze eforturile pentru cursele care vor urma. Oricum, cam asta e poziţia ei în clipa de faţă. Sperăm ca la proba lungă să obţinem un rezultat mai bun. Aceasta este cursa pentru care ne-am pregătit cel mai mult", a declarat tehnicianul.
AUTOCRITICĂ
"Am venit în puncte, ceea ce este foarte bine. Schiurile mi-au alunecat foarte bine, chiar dacă zăpada a fost foarte grea. Oamenilor de lângă mine nu am ce să le reproşez. Problema a fost la mine, că n-am putut alerga", a explicat Tofalvi. De zăpada apoasă pe care s-a alunecat s-au plâns toate sportivele care au luat startul. Ceea ce a şocat întreaga asistenţă a fost modul clar în care Magdalena Neuner a câştigat titlul olimpic. Nemţoaica este unul dintre fenomenele biatlonului mondial. Ea poate câştiga o cursă şi dacă trebuie să facă cinci ture de penalizare. Mihaela Purdea, care a tras 1-0-0-3, a trebuit să se mulţumească cu locul 49, ea având o întârziere 3 minute, 42 de secunde şi 20 de sutimi faţă de Eva Tofalvi. Dana Plotogea a tras 0-0-2-1, dar a ajuns a 52-a la sosire, la peste 30 de secunde în spatele Mihaelei Purdea. Cursa de Pursuit a fost urmărită din tribună de Octavian Morariu, preşedintele COSR. "Sunt mulţumit de rezultatele de până acum, mult mai bune ca la Torino. Sportivii cu care am venit la Vancouver sunt mult mai tineri. Eva Tofalvi a obţinut rezultate bune până acum şi aşteptăm cu nerăbdare proba lungă", a spus Morariu.
Zoltan Kelemen: "A fost cea mai fericită zi din viaţa mea"
În preajma Pacific Coloseum, un patinoar de dimensiuni impresionante, băieţii cu treninguri de firmă ofereau bilete celor care erau în căutarea unui loc la spectacolul care cuprindea programul scurt din concurs al băieţilor. Pentru americani sau ruşi, preţul era de peste 500 dolari canadieni, în vreme ce europenii negociau după vorbă, după port. Poliţia? Nici o mişcare. 14.000 de perechi de palme aplaudă la fiecare apariţie pe gheaţă a patinatorilor şi se aprind atunci când în ring intră un canadian sau un rus. Plushenko are destui fani în tribune. Mulţi dintre ei au venit tocmai de la Moscova să-l vadă. Totul pare uşor pentru el. Patinajul este o joacă, iar evoluţia sa este o bijuterie chiar dacă o vezi dintr-un loc ce pare pus în tavanul sălii. Normal! A mai câştigat un titlu olimpic. Zoltan Kelemen (foto), reprezentantul României, nu a reuşit să intre în primii 24, astfel că a ratat calificarea în finala de la "liber". Sportivul din Miercurea-Ciuc era dezamăgit, terminând pe locul 29. În urma sa a mai fost doar Ari-Pekka Nurmenkari, din Finlanda. "Am greşit la o combinaţie. Nu mi-a ieşit şi am fost depunctat cu 10 punte. Atmosfera mi s-a părut fantastică. M-am simţit la acelaşi nivel cu ceilalţi patinatori. A fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea, dar n-am reuşit să mă calific la programul liber. Rămân cu fericirea că am reuşit să particip la Olimpiadă, ceea ce reprezintă o performanţă, dacă ţinem cont de condiţiile pe care le avem în România", a spus Kelemen.
Locul 21 la sanie
Violeta Strămăturaru nu a mai primit acceptul medicilor de a concura la Jocurile Olimpice după accidentul suferit la unul din antrenamentele desfăşurate la Whistler Sliding Center. Ea a avut însă puterea să vină în tribună şi să o susţină pe sora sa, Raluca. Aceasta s-a clasat pe locul 21, având o întârziere de peste 3 secunde la finalul celor patru manşe faţă de campioana olimpică, nemţoaica Tatjana Huefner. Mihaela Chiraş s-a răsturnat în manşa a doua din cauza unor probleme pe care le-a avut cu sania. Astăzi, cu începere de la ora locală 9:30, 19:30 la Bucureşti, se dă startul în proba feminină de Super Combinată. Prima cursă va fi cea de Coborâre, Slalomul fiind programat trei ore mai târziu. Pentru România va concura Edit Miklos.
Show la hochei
Cel mai aşteptat eveniment al JO, turneul masculin de hochei, a programat primele meciuri, încheiate cu victoriile favoritelor. În grupa A, Canada, de la care suporterii aşteaptă o nouă medalie de aur după opt ani de pauză, şi-a făcut încălzirea în compania Norvegiei, pe care a întrecut-o cu 8-0, deşi prima repriză se încheiase, surprinzător, la egalitate, 0-0. Într-un alt meci, SUA au dispus de Elveţia cu 3-1. În grupa B, Rusia, campioana mondială şi principala contracandidată a gazdelor la primul loc, a învins Letonia cu 8-2. Azi sunt programate meciurile SUA - Norvegia, Elveţia - Canada (grupa A) şi Rusia - Slovacia (grupa B).
Thursday, February 18, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment