Wednesday, February 10, 2010

Viaţa în oraşul Olimpiadei

Orice întrecere organizată de forurile internaţionale pe alt continent decât cel european are darul de a-i speria pe români.

Distanţa mare trebuia musai străbătură cu avionul. Apoi diferenţa de fus orar reprezintă o problemă destul de serioasă pentru cei care nu au venit în plimbare, ci ca să facă performanţă. Se mai adaugă stilul de viaţă total diferit, astfel că acomodarea la atmosfera întrecerii o pot face numai marii campioni. Nu mai punem la socoteală preţul incredibil de mare la telefonia mobilă. "Nici n-am avut curaj să întreb cât costă un minut de roaming. O să-mi ţin telefonul închis pe toată durata Jocurilor Olimpice", a spus la sosirea în Canada antrenorul lotului de schi fond al României, Daniel Borca. Mai există şi varianta ca atunci când ajungi la Vancouver să-ţi cumperi o cartelă cu număr local. Numai că preţul minim este de 60 de dolari canadieni (CAD). În plus, eşti taxat nu doar atunci când suni, ci şi de fiecare dată când eşti sunat şi răspunzi!

LA SERVICIU, CU VAPORUL!

Cel mai ieftin bilet pentru transportul în comun din Vancouver costă 2,5 CAD şi este valabil pe toate liniile, indiferent cu ce călătoreşti. Meseria de taximetrist în vestul Canadei nu este una tocmai bună din moment ce există staţii auto din două în două străzi. Conexiunea dintre cartierele North-West Vancouver şi restul oraşului se face cu Sea-Bus, un vapor care face curse regulate, din 15 în 15 minute, între continent şi insula pe care este situat restul metropolei. Canadienii folosesc foarte des acest mijloc de transport cu ajutorul căruia ai ocazia să admiri atât Oceanul Pacific, cât şi Vancouverul. Sky-train, adică metroul canadienilor, este cel mai rapid mijloc de transport din oraş. Este foarte bine pus la punct, circulă din minut în minut şi nu are nevoie de mecanic pentru a se deplasa.

IDEAL PENTRU CUMPĂRĂTURI
Metrotown este cel mai mare mall din British Columbia, regiunea în care se află Vancouverul. Are peste 600 de magazine şi îţi trebuie patru ore să-l vezi pe tot, fără să faci cumpărături. Preţurile sunt mult mai mici decât în România. O pereche de blue-jeans costă maximum 20 CAD, dar localnicii te avertizează ca dacă mergi la Seatle, în Statele Unire, preţurile sunt de două ori mai mici. Magazinul "Big & Tall" este preferatul celor care poartă mărimi mari la pantofi sau au picioarele foarte lungi. În urmă cu câţiva ani, guvernatorul provinciei British Columbia, prezent la lansarea unei colecţii de bijuterii, a plecat acasă cu un inel. A doua zi, dându-şi seama de greşeala pe care a făcut-o, a sunat imediat la poliţie pentru a anunţa fapta. Degeaba a restituit imediat inelul. A fost condamnat la doi de închisoare chiar dacă firma de bijuterii nu a depus plângere!

WHISTLER
Cel mai tare domeniu schiabil din America de Nord se află la 120 de kilometri nord de Vancouver, la Whistler. Acolo sunt 240 de pârtii amenajate, iar condiţiile de cazare sunt dintre cele mai bune. La Whistler, amenajarea pârtiei pe care va avea loc proba de Coborâre pentru băieţi a costat câteva milioane de dolari canadieni. Experţii estimează însă că investiţia va fi recuperată în următoarele trei sezoane.

No comments: