Monday, February 15, 2010

Spectacol pentru Terra

Deschiderea Olimpiadei "albe" a fost un adevărat eveniment cultural, cu trimiteri la istoria Canadei de dinaintea colonizării europene. Deşi unul dintre cei patru stâlpi totemici imenşi n-a vrut să se mai ridice, show-ul a fost unul de excepţie.

Nu a fost nici grandomanie şi nimic altceva care să-i trimită pe canadieni la "mişcarea de rezistenţă", lângă pipiţe şi cocalari. Show-ul pregătit de organizatori a fost unul impecabil, în ciuda gafei petrecute chiar înainte de a se aprinde flacăra olimpică, când unul din stâlpi nu s-a mai ridicat. Nimeni nu s-a cramponat de această greşeală tehnică iar festivitatea, una dedicată în întregime lui Nodar Kumaritashvili, sportivul în vârstă de 21 de ani mort chiar în ziua deschiderii în urma unui accident pe­trecut la antrenamentul de sanie, a mers mai departe.

PESTE 13 ORE PE DRUMURI
Românii care au fost prezenţi la eveniment s-au declarat încântaţi de experienţa pe care au trăit-o. "E ceva extraordinar să te aplaude 60.000 de oameni. Mi-a plăcut foarte mult", a declarat Andra Nedelcu, cea care va reprezenta România la ski-cross. Din păcate pentru sportivii care sunt cazaţi în Whistler, plimbarea până la Vancouver n-a fost tocmai o plăcere, în condiţiile în care au plecat din camere la ora 13:00 şi s-au întos înapoi la ora 2:00 noaptea. Doar trei reprezentanţi ai României locuiesc în satul olimpic din oraşul-gazdă al între­cerilor, iar ceilalţi sunt cazaţi în satul atleţilor din Whistler, unde au loc întrecerile pe zăpadă, precum şi cele de bon, sanie şi skeleton. Eva Tofalvi chiar a spus după cursa de Sprint că s-a simţit destul de obosită în dimineaţa concursului: "Aveam ochii roşii şi mă simţeam de parcă veneam după o noapte de beţie. A fost un spectacol senzaţional, dar drumul şi orele de aşteptare m-au obosit rău de tot. Celelalte fete au rămas să se odihnească, dar eu a trebuit să merg pentru că am fost port-drapel. Oricum, nu-mi pare rău că am mers la festivitatea de deschidere", a explicat biatlonista.

CA LA ROMÂNI: MORTUL E DE VINĂ!

Moartea georgianului Nodar Kumaritashvili a bulversat rău de tot apele. Organizatorii şi oficialii FIS încearcă să paseze în­trea­ga vină pentru tragedie chiar pe seama spor­tivului. Pre­zent în Canada, preşedintele Geor­giei, Mi­kheil Saaka­shvili, a reacţio­nat: "Ora­şul lui Nodar a fost ba­za de an­trenament a lo­tu­rilor olimpice ale URSS. Nu poate fi vor­ba de lipsă de experi­enţă".

No comments: