Monday, February 8, 2010

Nici o emoţie! E zăpadă destulă!

Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără probleme, în ciuda zvonurilor care spuneau că lipsa zăpezii va afecta desfăşurarea întrecerilor.

În vestul Canadei nu este cea mai grea iarnă, dar Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără nici o problemă. Jos, în Vancouver, acolo unde se vor ţine festivităţile de deschidere şi de închidere, precum şi întrecerile pe gheaţă, iarna o vezi doar dacă te uiţi în sus, către Cypress Mountain, unde vor avea loc probele de free-style. În oraş, dimineaţa sunt cam 10 grade şi plouă. Au fost ierni şi mai grele, cu zăpadă de peste un metru timp de o lună de zile, sau cu ploi ce nu s-au oprit timp de 28 de zile. Adevărate recorduri în materie de meteorologie. Probele pe zăpadă, precum şi cele de bob, sanie şi skeleton, vor avea loc la Whistler, staţiune situată la 120 de kilometri nord de Vancouver. Acolo nu sunt probleme şi în ultimele două zile, când jos a turnat cu găleata, pe munte s-a mai pus un strat proaspăt de zăpadă peste cei trei metri de "bază" care erau până acum pe munte.

OLYMPIC PARK
Probele nordice, adică biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile, precum şi combinata nordică, se vor desfăşura în Olympic Park. Din drumul ce urcă din Vancouver, trebuie să faci stânga cu vreo 20 de kilometri înainte de Whistler. N-ai cum să ratezi drumul! E plin de indicatoare. De la ieşirea de pe şoseaua principală mai ai de mers nouă kilometri. Pe stânga şi pe dreapta e numai zăpadă. Sus, în vârf, e pârtia de schi fond, apoi complexul de trambuline şi pista de biatlon. Şoseaua este complet curată, la fel şi parcarea sau zona vestiarelor. Suprafaţa de concurs arată însă impecabil în fiecare loc. De pildă, dacă vrei să mergi în poligonul biatloniştilor trebuie să urci cu atenţie de pe zgura din parcare pe stratul de un metru şi jumătate de zăpadă. "E cea mai bună zăpadă pe care se poate desfăşura un concurs. Este foarte dură, cristalizată, astfel că schiurile alunecă fără probleme", explică Marton Simon, antrenorul Evei Tofalvi. Vine în fiecare dimineaţă în Olympic Park, cu mult timp înaintea antrenamentelor, ca să ceruiască schiurile.

CREEKSIDE
Ioan Nan, Dragoş Staicu şi Edit Miklos se vor lupta cu vedetele schiului alpin la Creekside. Pistele sunt la doi paşi de şoseaua principală şi pot fi admirate de fiecare dată când treci cu maşina pe acolo. Organizatorii au interzis accesul în zonă atât pentru sportivi, cât şi pentru turişti. "Nu sunt probleme cu zăpada. Staţiunea este la 600 de metri altitudine, dar este foarte multă zăpadă artificială. În Creekside, pe Whistler Mountain, este foarte frig, mai ales când urci mai sus de 800 de metri altitudine", spune Marius Mărginean, un român care lucrează de zece ani ca instructor de schi în munţii de pe Coasta de Vest a Canadei. Îi cunoaşte foarte bine pe antrenorul Florin Cristea şi pe schiorul Ioan Nan de pe vremea când lucra în Poiana Braşov. Pârtiile din Creekside vor fi deschise doar pentru antrenamentele oficiale şi pentru curse. Aici sunt cele mai scumpe hoteluri, cele mai frumoase cârciumi, de unde poţi vedea meciurile de hochei sau partidele de curling, cele mai multe magazine, inclusiv cel oficial, precum şi piaţa în care vor avea loc festivităţile de premiere.

No comments: