Thursday, September 11, 2008

Fostii administratori ai Cetãtii Râsnov sustin cã îl dau în judecatã pe primar pentru calomnie

Reprezentantii societãtii care a administrat Cetatea Râsnov au anuntat, azi, cã îl dau în judecatã pentru calomnie pe primarul orasului Râsnov, în conditiile în care Directia de Culturã Brasov a constatat cã bunurile pe care firma ar fi încercat sã le ia din cetate nu aveau valoare de patrimoniu.
SC First Rosenau Tour, firma care a administrat Cetatea Râsnov, îl acuzã de calomnie pe primarul orasului, dupã ce acesta a declarat public cã reprezentantii societãtii au încercat sã fure piese de patrimoiu.
La sfârsitul lunii august, când administratia localã a preluat cetatea de la First Rosenau Tour, dupã desfiintarea în instantã a contractului de asociere dintre firmã si municipalitate, reprezentantii Primãriei au anuntat cã au descoperit într-una din încãperile imobilului piese care pãreau a face parte din patrimoniul Muzeului National Bran. Reprezentantii municipalitãtii au depus o sesizare la Politie, cerând cercetarea fostilor parteneri.
Sesizarea Primãriei Râsnov a fost transmisã Directiei Judetene pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov, care a verificat piesele indicate de primarul Adrian Vestea si de consilierul sãu pe probleme de culturã, istoricul Nicolae Pepene.
Directia Judeteanã pentru Culturã Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov a verificat câteva piese de mobilier si trei obloane gãsite într-una din încãperile cetãtii. Aceste piese au fost indicate de primarul Adrian Vestea si de consilierul sãu pe probleme de cultura, istoricul Nicolae Pene, ca posibile obiecte de patrimoniu pe care ar fi intentionat sã le fure fostul administrator al cetãtii.
În urma verificãrilor, reprezentantii Directiei Judetene pentru Culturã Brasov au emis, în 3 septembrie, un document care atestã faptul cã "bunurile verificate în prezenta Politiei în Cetatea Râsnov nu au valoare artisticã, istoricã, documentarã, memorialã, muzeisticã sau stiintificã si în consecintã nu îndeplinesc calitãtile declansãrii procedurii de clasare în patrimoniul cultural national".
"Bunurile verificate în prezenta Politiei în Cetatea Râsnov nu prezintã valoare artisticã, istoricã, documentarã, memorialã, muzeisticã sau stiintificã si în consecintã nu îndeplinesc calitãtile declansãrii procedurii de clasare în patrimoniul cultural national. Starea de conservare a pieselor este precarã, iar acestea prezintã forme de degradare avansatã", se aratã în raportul Directiei.
În aceste conditii, Jane Garner Drera, reprezentantul SC Firs Rosenau Tour, a declarat, azi, cã îl va da în judecatã pe primarul Adrian Vestea, sub acuzatia de calomnie, pentru cã prin acuzatiile aduse acesta ar fi lezat imaginea firmei.
"Primarul orasului Râsnov ne-a acuzat cã vrem sã furãm obiecte din patrimoniul national. Tot ce doream atunci sã facem era sã ne luãm bunurile din Cetatea Râsnov. În schimb, Vestea a trimis Politia Comunitarã peste noi si Politia localã sã ne opreascã sã «furãm» aceste bunuri. Pânã la urmã s-a dovedit cã ele nu au nicio valoare de patrimoniu. Acuzatiile, în schimb, ne-au lezat imaginea. Nu e prima datã când primarul face asta, asa cã vom demara procedurile de a-l actiona în judecatã pentru acuzatii false si calomnie", a declarat Drera.
Primarul Adrian Vestea crede însã cã indiferent de valoarea bunurilor fapta în sine, respectiv tentativa de furt, era de incriminat, astfel cã nu considerã cã a fãcut o gresealã atunci când a sesizat Politia în acest caz.
"Nu are nicio legãturã cu faptul cã nu erau bunuri de patrimoniu. Suntem obisnuiti sã fim dati în judecatã de fostii asociati. Fapta în sine era incriminatã, faptul cã au sustras aceste bunuri fãrã acte de provenientã, chiar cu o zi înainte de a veni executorul judecãtoresc pentru a face inventarul bunurilor din cetate", a declarat, azi, primarul orasului Râsnov, Adrian Vestea.
Primãria orasului Râsnov a preluat, în aceastã varã, de la fosta firmã care a administrat cetatea, încãperile imobilului, în urma desfiintãrii contractului de asociere semnat în anul 2000 de cele douã pãrti. Cetatea Râsnovului a reintrat, astfel, în administrarea Primãriei Râsnov, în urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov.
La jumãtatea lunii august, Primãria orasului Râsnov a evacuat din Cetatea Tãrãneascã toate firmele care au desfãsurat activitãti comerciale în incintã, recuperând astfel imobilul, dupã opt ani în care a fost administrat de o societate privatã.
În 3 octombrie, Primãria Râsnov va scoate la licitatie închirierea celor 12 spatii comerciale rãmase în incita Cetãtii Râsnov, pretul de pornire fiind de 10 euro pe metrul pãtrat. Firmele interesate trebuie sã desfãsoare activitãti traditionale sub stricta supraveghere a unui specialist în artã, se aratã în caietul de sarcini.

1 comment:

Gerula said...

Articolul este suspect de mincinos si manipulator. Vad ca se uita cea mai grava fapta (de mult s-a depasit faza de acuzatie, politia deschizand o ancheta penala): IN CETATEA RASNOV FAMILIA DRERA DETINEA OBIECTE MUZEALE FURATE DE LA CASTELUL BRAN. Piesele din colectia regala au disparut de la Bran intr-o perioada cand au disparut si alte piese valoroase. In privinta documentatiei puse la dispozitia politiei in privinta obloanelor pictate din colectia Reginei Maria, este sigur ca politia nu are doar identificarea piselor furate din Castelul Bran ci si fotografii cu obloanele din perioada interbelica si chiar avizul de plata al resedintei regale catre pictorul care a realizat piesele devenite acum obiecte muzeale,furate insa de la Bran si descoperite de Primaria Rasnov in Cetatea Rasnov in momentul inventarierii obiectelor depozitate aici de familia Drera. Ma intreb de ce familia Drera este atat de speriata de descoperirea acestui furt si nu mai are curajul sa dea pe nimeni in judecata. Cred ca sunt partea unor dosare penale foarte grave pentru care nu au argumente sa se apere. Sa speram ca vom afla totusi cine mai este implicat in aceasta afacere cu obiecte de arta furate.