Sunday, September 28, 2008

Patru turisti au rãmas blocati timp de sapte ore pe o creastã din Muntii Bucegi, în viscol puternic

Patru turisti au fost recuperati de salvamontistii din Busteni, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, dupã ce au stat blocati timp de aproximativ sapte ore pe o creastã din Valea Bucsoiului din Bucegi, la peste 2.200 de metri altitudine, în conditiile în care viscolea puternic.
Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Serviciului Salvamont Busteni, cei patru turisti au rãmas blocati într-o zonã foarte periculoasã, abruptã si plinã de gheatã, care este recomandatã doar alpinistilor. "Cei patru turisti au dat dovadã de multã imprudentã si teribilism. Ei au rãmas blocati într-o zonã foarte periculoasã, abruptã si plinã de gheatã, un perimetru de alpinism. Valea Bucsoiului e o vale alpinã, iar acolo numai alpinistilor le este recomandat. Este vânt puternic, e ploaie si ninsoare mare, iar pe traseu este gheatã. Din cauza faptului cã au stat aproape sapte ore în viscol, turistii au hipotermie. A fost o aventurã si o mare imprudentã din partea lor sã plece pe munte neechipati corespunzãtor", a declarat Haiduc.
Potrivit acestuia, doi dintre turisti au fost coborâti de pe Valea Bucsoiului la baza muntelui, iar ceilalti doi au fost transportati la Cabana Omu si vor fi adusi la Busteni în cursul zilei de azi cu telecabina, dacã vremea va permite functionarea acesteia. Haiduc a mai spus cã interventia salvamontistilor a fost foarte dificilã si s-a desfãsurat cu douã echipe distincte, grupati doi câte doi, în locuri diferite din Valea Bucsoiului.
Salvamontistii îi avertizeazã pe turistii aflati la acest sfârsit de sãptãmânã pe Valea Prahovei sã nu se aventureze pe traseele din Bucegi, în conditiile în care meteorologii anuntã lapovitã si ninsoare la altitudini mari.
Telecabinele din Sinaia ºi Buºteni au fost oprite, sâmbãtã, din cauza vântului puternic, care a fãcut imposibilã funcþionarea în siguranþã a acestor tipuri de instalaþii de transport pe cablu.

1 comment:

Anonymous said...

Oare cand vor fi obligati acesti inconstienti sa plateasca amenda? Eu i-as taxa astfel incat a doua oara sa se gandeasca inainte mult si bine.
Incalca toate recomandarile si se duc pe munte la 2200m unde e deja iarna, chiar daca e sfarsit de septembrie. De ce sa-si riste viata salvamontistii pentru toti cei care se aventureaza de capul lor in zone periculoase?