Friday, February 13, 2009

Pârtii de trei stele în statiunile din Valea Jiului

Stratul de zãpadã în statiunile montane Straja si Parâng, din Valea Jiului, mãsoarã, azi, între 30 si 40 de centimetri, iar pârtiile de schi au fost pregãtite pentru primirea turistilor care practicã sporturile de iarnã.
În statiunea Straja, din Masivul Vâlcan, zãpada proaspãtã mãsoarã peste 30 de centimetri, fulguieste usor, iar pârtiile se prezintã în conditii excelente.
"Calitatea pârtiilor poate fi apreciatã la trei stele. Zãpada a fost bãtãtoritã, iar acum se poate schia fãrã probleme", a declarat seful Salvamont Lupeni, George Resiga.
Salvamontistii se asteaptã ca, în zilele sfârsitului de sãptãmânã, numãrul turistilor sã ajungã la 3.500 de persoane, majoritatea atrase de starea pârtiilor de schi. Aproape toate locurile de cazare au fost rezervate, cele disponibile fiind la pensiunile din zona Lupeni.
În statiunea Straja sunt programate, sâmbãtã si duminicã, douã concursuri de schi: Cupa Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului si Cupa Energeticianului.
Cu toate cã în statiune se poate ajunge cu masina, salvamontistii recomandã soferilor sã-si lase autoturismele în parcãrile din Lupeni si sã urce cu telescaunul pentru a evita aglomeratia si tamponãrile usoare care ar putea apãrea din cauza derapajelor.
În statiunea Parâng, stratul de zãpadã mãsoarã 40 de centimetri si, azi, la amiazã, ningea, în continuare. Primii douã sute de turisti au urcat deja în statiune, salvamontistii asteptându-se ca numãrul sã creascã rapid în urmãtoarele douã zile. Toate pârtiile au fost pregãtite pentru schi.
"În statiunea Parâng se poate urca numai cu telescaunul, din Petrosani. Nici masinile cu tractiune integralã nu pot ajunge în statiune, deoarece a nins, iar zãpada a fost viscolitã pe drum", a atentionat seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.
În Masivul Retezat, în zona complexului alpin Râusor, a nins în ultimele zile, iar zãpada atinge 40 de centimetri. Pârtiile sunt bune pentru schi.

No comments: