În următorii ani, la Sinaia vor fi construite instalaţii de transport pe cablu noi, astfel că Platoul Bucegi va deveni cel mai important areal schiabil din România. Sezonul viitor, în Valea Dorului vor funcţiona două telescaune, capacitatea de transport urmând a fi triplată. Până în 2013, atunci când România va găzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European, pe Muntele Furnica va exista zăpadă artificială.
Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani, toţi constructorii de instalaţii de transport pe cablu, precum şi Federaţia Internaţională de Schi, recomandă amenajarea de noi pârtii doar de la altitudini mai mari de 1.500 de metri. În România, nimeni nu a ţinut cont de acest lucru şi s-a încercat amenajarea de noi areale schiabile în locuri în care nici în iernile cele mai cumplite nu se poate schia. Acest lucru a fost posibil datorită unor baroni locali care au vrut ca de la ei din fundu’ curţii "să să vază muntile" la fel ca în Austria. Guvernul a semnat ca primaru’ şi astfel s-au aruncat milioane de euro pe instalaţii care nu vor ajunge să fie folosite vreodată de schiori. Chiar la sfârşitul acestui an, la Gura Humorului, în judeţul Suceava, urmează să fie inaugurată o pârtie de schi şi un telescaun modern. Foarte bine şi frumos, ar trebui să spunem. Numai că zona nu este tocmai potrivită pentru practicarea sporturilor de iarnă din cauza ninsorilor care cad din ce în ce mai rar. Prin comparaţie, la Vatra Dornei, localitate situată la câteva zeci de kilometri distanţă şi unde temperaturile sunt mult mai scăzute, iernile sunt din ce în ce mai blânde, iar sezonul de schi, din ce în ce mai scurt. Situaţia este un pic diferită la Piatra Neamţ, acolo unde municipalitatea a luat un credit pentru construirea unei telegondole, a unui telescaun, precum şi pentru amenajarea unei pârtii de schi cu zăpadă artificială şi nocturnă. Instalaţiile de transport pe cablu sunt deja pe munte, funcţionează şi se bucură de un succes nebun în rândul moldovenilor. Numai anul trecut, telegondola a transportat 560.000 de persoane. Cifra nu este mare în comparaţie cu cele de pe Valea Prahovei, acolo unde telescaunul de la Buşteni transportă peste un milion de turişti într-un an, dar demonstrează că ideea de a construi o astfel de instalaţie la Piatra Neamţ este una foarte bună din punct de vedere economic.
VALEA DORULUI INTRĂ ÎN RENOVARE
Discuţiile despre sporturile de iarnă se mută însă la altitudine. În ţara noastră, Platoul Bucegi este ideal pentru schi şi snowboard. La Babele nu se pot amenaja însă pârtii deoarece zona face parte din aria protejată a Parcului Natural Bucegi. În aceste condiţii, singurul loc unde se poate dezvolta ceva este Muntele Furnica, aflat deasupra staţiunii Sinaia. În clipa de faţă, acolo există şase instalaţii de transport pe cablu: două telecabine vechi, un telescaun cam de aceeaşi vârstă, un teleschi, o telegondolă şi un telescaun modern. În vara acestui an, Teleferic Prahova are planuri mari şi doreşte să modernizeze actualul telescaun ce funcţionează în Valea Dorului. La staţia de jos va fi montat un covor de îmbarcare, viteza va fi mai mare, iar capacitatea de transport va creşte de la 600 la 800 de persoane pe oră. În paralel cu actuala instalaţie de transport pe cablu va fi construit încă un telescaun, a cărui capacitate va fi de 1.200 de persoane pe oră.
FOTE 2013, ANUL SALVATOR
România va organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European în anul 2013, astfel că autorităţile trebuie să grăbească lucrările de reabilitare a bazelor sportive. Primăria din Sinaia are un proiect prin care toate pârtiile din staţiune vor beneficia de înzăpezire artificială. Fără această instalaţie, ce va funcţiona pe Muntele Furnica de la 1.400 de metri în sus, FOTE 2013 va rămâne doar un vis. "Sinaia este locul cu cel mai mare potenţial de dezvoltare din toată ţara. Aici nu doar că se poate face zăpadă artificială, dar ea poate fi şi menţinută doarece în Valea Dorului avem temperaturi negative de la 15 decembrie până la 15 aprilie", spune Gelu Grădinaru, director general la Teleferic Prahova. Tot la Sinaia, până în 2013, va mai fi construit un telescaun ce va face legătura între Valea Dorului şi Vf. Furnica, precum şi două teleschiuri. Unul va coborî pe Carp, de undeva dintre staţia telecabinei şi releele de transmisiuni, iar celălalt spre Piatra Arsă. Dacă autorităţile îşi deschid ochii şi vor să dezvolte un domeniu schiabil asemănător cu cele din Austria, în Masivul Bucegi s-ar putea amenaja pârtii şi în zona Peştera, astfel că orice turist va putea trece pe schiuri de la est la vest şi invers peste Masivul Furnica.
OLIMPIADA MICĂ
Oficial, gazda FOTE 2013 va fi Braşovul, dar competiţiile vor fi găzduite şi de Râşnov, Predeal, Azuga, Buşteni şi Sinaia. Competiţiile pe gheaţă vor avea loc sub Tâmpa, în vreme ce în Poiana Braşov se vor ţine doar antrenamentele. Compania petrolieră OMV şi Federaţia Română de Schi şi Biatlon construiesc împreună un complex de trambuline la Râşnov, acolo unde se vor desfăşura întrecerile de sărituri cu schiurile. Predealul va fi gazda satului olimpic, dar asta nu înseamnă că vor fi construite hoteluri special pentru acest eveniment. Sportivii vor trebui să se mulţumească cu condiţiile oferite acum de staţiunea braşoveană. Cursele de biatlon se vor ţine pe Valea Râşnoavei, acolo unde este una dintre cele mai bune baze sportive din Europa, dar care este distrusă pe zi ce trece de angajaţii Ministerului Apărării Naţionale. Tot la Predeal, dar pe Clăbucet, este programat Slalomul de la schi alpin, în vreme ce "Uriaşul" va avea loc la Azuga. Autorităţile din Buşteni se vor apuca serios de treabă deoarece în zona Gura Diham va trebui amenajată o bază nouă pentru schi fond. Pentru Sinaia au rămas probele de la snowboard şi Super G-ul de la schi alpin.
Ioan Nan s-a calificat la slalom uriaş
Ieri, la Campionatul Mondial de Schi Alpin de la Val d’Isere – Franţa, a avut loc proba feminină de Slalom Uriaş. România a fost reprezentată de Bianca şi Sandra Nărea, dar nici una dintre cele două nu a reuşit să se califice în manşa a doua. Bianca a încheiat pe locul 46, dar poziţia sa nu poate fi considerată una bună din moment ce a fost întrecută cu mai mult de zece secunde de Kathrin Zettel, câştigătoarea primei manşe. Sandra a fost şi ea umilită, terminând la mai bine de 11 secunde în spatele austriecei. Organizatorii au decis să o descalifice. Medalia de aur i-a revenit nemţoaicei Kathrin Hoelzl. Veştile bune vin de la băieţi! Ioan Nan a trecut de calificări şi va concura astăzi în "finală" după ce s-a clasat pe locul 13 după cele două manşe de Slalom Uriaş. Din păcate, Alexandru Barbu nu a reuşit să se califice. El a terminat pe locul 30 după prima manşă, în condiţiile în care doar primii 25 primeau un loc în cursa de astăzi, în vreme ce în manşa a doua a abandonat.100 de centimetri este grosimea stratului de zăpadă la Sinaia
4 români au concurat ieri pentru România la Campionatul Mondial de Schi Alpin de la Val d’Isere
No comments:
Post a Comment