Monday, February 9, 2009

Riscul de avalansã a scãzut în Fãgãras

Riscul de producere a avalanselor în masivul Fãgãras a scãzut la gradul al treilea (însemnat) la altitudini de peste 2.000 de metri, la altitudini mai mici riscul de producere a avalanselor fiind de gradul al doilea (moderat).
"La Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zãpadã mãsoarã 195 de centimetri grosime, dar în urmãtoarele zile nu sunt asteptate ninsori însemnate cantitativ, care sã modifice substantial nivelul de risc. Cu toate acestea, pe unii versanti, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afisat", a anuntat azi seful Serviciului Public Salvamont (SPS) Arges, Ion Sãnduloiu.
Conform scalei europene de risc de avalansã, în cazul gradului al treilea de risc, stratul de zãpadã este mediu sau putin stabilizat, existând posibilitatea declansãrii unor avalanse spontane. În cazul gradului al doilea, stratul de zãpadã este în general stabilizat, existând posibilitatea declansãrii unor avalanse din cauza supraîncãrcãrii cu turisti sau schiori.
Salvamontistii avertizeazã cã traseul principal de creastã si traseele turistice care acced în creasta masivului Fãgãras, indiferent de altitudine, sunt în continuare închise. Rãmân deschise doar traseele pânã la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer-Pãpusa.
"Este interzisã cu desãvârsire iesirea în golul alpin. Nu se recomandã nici traversarea vãilor abrupte, chiar a celor situate în pãduri, pentru cã si acolo se pot declansa avalanse", a precizat seful SPS Arges.
Turistii care intentioneazã sã pãtrundã pe traseele încã deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnã, respectiv lopatã, sondã de avalansã, dispozitiv radio de cãutare în avalansã, coltari, pioleti si corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Cei care îsi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfãtuiti sã nu încerce sã urce în zonele nerecomandate si sã cearã informatii salvatorilor montani sau la numãrul 0SALVAMONT.

No comments: