Saturday, February 21, 2009

S-a albit tot Maramureşul

140 de centimetri este grosimea stratului de zăpadă la Straja. 3 camere transmit live imagini din Maramureş pe www.jurnalul.ro. 37 de lei costă un bilet cu trenul pe ruta Bucureşti – Sinaia
Ardelenii care iubesc sporturile de iarnă pot merge cu încredere în staţiunile montane din nordul ţării. La Cavnic şi la Borşa a nins foarte mult, în vreme ce la Şuior instalaţia de zăpadă artificială a funcţionat fără încetare în această săptămână.Am ajuns să ne alarmăm la orice ninsoare care pune peste glie aproape două degete de zăpadă. O ninsoare precum cea căzută la Bucureşti nici nu ar fi trebuit băgată în seamă. Dar, să depăşim momentul şi să mutăm discuţia acolo unde zăpada reprezintă cel mai important lucru pe timp de iarnă. Multe staţiuni care au plâns până acum după ninsori trăiesc în acest week-end vârful de sezon, după ce în urmă cu câteva săptămâni, administratorii pârtiilor erau gata să scoată crosele pe cablu. Cei mai fericiţi sunt cei din Maramureş unde astăzi se anunţă o zi plină.

MULTĂ ZĂPADĂ ARTIFICIALĂ
Mogoşa era acum câţiva ani locul de schi pe care îl frecventau cel mai des maramureşenii. Pârtia deosebit de dificilă, situată în imediata apropiere a unui lac care te încântă în orice anotimp, şi aerul rece din vârful muntelui atrăgeau ca un magnet. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Telescaunul cu un singur loc a îmbătrânit, iar administratorul său nu vrea deloc să-i dea vitamine pentru înviorare. Peste pârtie nu a mai trecut ratracul de multă vreme, iar cabanierilor nici nu le pasă că oamenii le trec pragul din ce în ce mai des. Mentalitate de tractorişti puşi să lucreze cu turişti. Activitatea din zonă a fost revitalizată o dată cu apariţia complexului turistic de la Şuior, care are în componenţă nu doar trei hoteluri de trei stele, ci şi trei pârtii dotate cu telescaun, nocturnă şi zăpadă artificială. Frigul de săptămâna aceasta i-a făcut pe oamenii care se ocupă de pistele de schi să ţopăie de fericire. Au pornit imediat instalaţia de zăpadă artificială, astfel că cele 37 de lănci au făcut ca iarna să revină la Şuior. Preţul unei urcări cu telescaunul este de 10 lei. Seara, tariful creşte cu 50%, dar, chiar şi aşa, sunt destui împătimiţi care pleacă acasă abia după ora 22:00, când instalaţia de transport pe cablu este închisă.

URCAŢI LA ROATA
La cât de multă zăpadă este în această perioadă la Cavnic, ziua de astăzi se anunţă extrem de agitată. Cine îndrăzneşte să urce la pârtii după ora 12:00 are şanse minime să-şi găsească un loc de parcare. "Am avut oameni toată săptămâna, dar în week-end cred că o să fie plin. Toate pârtiile sunt deschise şi se schiază în condiţii foarte bune. Vom pune în funcţiune toate cele trei teleschiuri, astfel că turiştii care vin să schieze pe pârtiile de la Rainer vor putea să coboare pe unde doresc, fără să se plictisească", a declarat Cornel Poenar, administratorul celui mai important domeniu schiabil din Maramureş. Dintr-un oraş minier, Cavnic are şanse serioase să se transforme într-unul turistic. În ciuda crizei economice, în vara acestui an vor fi construite în zonă câteva hoteluri care îi vor apropia şi mai mult pe schiori de pârtiile din zonă. În acest moment, locurile de cazare sunt destul de puţine, astfel că multă lume preferă să se cazeze în Baia Mare şi să facă naveta zilnic la Cavnic. În apropierea pârtiilor sunt doar două hoteluri, dintre care SuperSki este situat chiar la baza pârtiilor Roata. Cine este interesat de pistele de schi de la Icoana şi vrea să investească în domeniu trebuie să ştie că actualul administrator vrea să-şi vândă afacerea. Momentan nu a fost găsit un cumpărător. La Roata, tot în vara acestui an vor fi amenajate un teren de tenis şi o piscină, astfel că turismul va ajunge un mod de trai pentru localnici şi pe timp de vară.

MODA BOTEZURILOR LA BĂLEA LAC
Mâine are loc un nou eveniment special la Bâlea Lac. Arnold Klingeis, iniţiatorul proiectului Ice Hotel, îşi va boteza şi cel de-al doilea copil, pe Astrid Mihaela, în biserica de gheaţă. În 2007, primul copil al familiei Klingeis, Christoph Arnold, a fost creştinat tot în inima Munţilor Făgăraş. Slujba de mâine va fi oficiată de preotul romano-catolic Oscar Raicea, din Sibiu. Naşii micuţei vor fi Frank şi Dana Klingeis, Wilhelm Grama şi Inge Florea. La acest eveniment important au fost invitate aproximativ 50 de persoane, după botez participanţii urmând să petreacă alături de familie la restaurantul Cabanei Bâlea Lac. Botezul fetiţei Astrid Mihaela Klingeis este al doilea mare eveniment desfăşurat la biserica de gheaţă de la Bâlea Lac în acest sezon. Săptămâna trecută, o familie din Avrig şi-a creştinat copilul tot în lăcaşul de cult situat la o altitudine de 2.034 de metri.

No comments: