Thursday, February 19, 2009

Turist rătăcit în masivul Parâng

Jandarmii montani din cadrul Postului Parâng au fost anunţaţi în data de 17.02.2009, în jurul orelor 18.20, de către un turist, care s-a prezentat la sediul postului, că prietenul său a rămas pe traseul montan staţiunea Parâng - Vf. Cârja.
După ce a anunţat jandarmii montani, tânărul de 19 ani din judeţul Gorj a pornit după colegul său împreună cu jandarmii montani şi doi cabanieri din staţiunea montană Parâng, cu un snowmobil, pe traseul staţiunea montană Parâng - Vârful Cârja. După ce au parcurs aproape jumătate din traseu cu snowmobilul, salvatorii au pornit pe jos.
Jandarmii montani, cei doi cabanieri şi prietenul turistului rătăcit l-au găsit pe acesta pe curba de nivel către vârful Cârja, în golul alpin, epuizat fizic. Încercase să ajungă la vârful Cârja, dar datorită condiţiilor meteo nefavorabile s-a întors. Efortul depus l-a epuizat şi a rămas pe traseu expus vântului puternic şi frigului.
Tânărul a fost transportat în staţiune, unde i s-au acordat îngrijiri medicale de către un medic. Din primele investigaţii s-a constatat că B. S., de 19 ani, din municipiul Reşiţa a suferit degerături de gradul I şi II.

Cei doi tineri împreună cu alţi prieteni urcaseră în staţiunea montană Parâng în cursul dimineţii zilei de 17.02.2009, iar după ce s-au cazat au pornit în drumeţie în jurul orei 13.00, către vârful Cârja aflat la altitudinea de 2427 metri. După un timp colegii tânărului s-au întors, dar B. S. a continuat traseul, fiind singurul care avea echipament adecvat.
Tânărului i s-au descărcat bateria de la telefonul mobil şi nu au mai avut posibilitatea să apeleze numărul de urgenţă 112, iar în momentul în care prietenii săi au observat că nu se mai întoarce şi nu poate fi contactat telefonic au sesizat jandarmii montani.

În staţiunea montană Parâng, în jurul orei 20.00, era viscol puternic, frig şi ninge slab. Pentru judeţul Hunedoara a fost emisă avertizare meteorologică Cod galben în perioada 17 februarie, ora 12 - 18 februarie, ora 09, manifestându-se ninsori pe arii extinse, mai abundente în zona de munte aferentă. Stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar vântul va prezenta intensificări temporare cu viteze de până la 50...55 km/h, viscolind ninsoarea.

No comments: