Sunday, February 15, 2009

Zãpadã artificialã la Piatra Neamt

Cele mai performante tunuri de zãpadã din România si-au început activitatea, azi-noapte, pe pârtiile muntelui Cozla, din municipiul Piatra Neamt.
Cele cinci tunuri de zãpadã sunt singurele din tarã care pot produce zãpadã artificialã chiar dacã temperatura aerului este pozitivã.
Trei dintre acestea au fost amplasate pe pârtia de schi, iar douã pe pârtia de toobing.
Importate din Italia, tunurile de zãpadã au o razã de actiune de 40 de metri si la o temperaturã de minus 10 grade Celsius pot asterne un strat de zãpadã de 30 de centimetri în 30 de ore.
Tunurile de zãpadã au o capacitate de 500 de litri pe orã. Fiecare aparat costã aproximativ 50.000 de euro.
Dupã amenajarea finalã a celor trei sectiuni de pe pârtia de schi - avansati, mediu si începãtori - vor fi achizitionate alte nouã tunuri de zãpadã, astfel încât sã fie acoperitã toatã pârtia.
Municipalitatea pietreanã deruleazã un proiect în valoare de 12 milioane de euro pentru un ansamblu turistic ce cuprinde telegondola, teleschiul, pârtiile de schi, pârtia de toobing, tunuri de zãpadã si utilaje specifice zonei de munte. În proiect sunt incluse si construirea statiilor de plecare si sosire a telegondolei si un hotel rotitor în vârful muntelui Cozla.
Pe viitor, proiectele din turism vizeazã un lift înclinat pe muntele Pietricica si o telecabinã, cu o capacitate de 40 de locuri, între muntii Cozla si Pietricica.

No comments: