Thursday, March 5, 2009

Risc maxim de avalansã în unele zone din Fãgãras

Riscul de producere a avalanselor în unele zone din masivul Fãgãras este maxim, din cauza stratului gros de zãpadã îngreunat de noile cãderi de precipitatii, a avertizat azi Serviciul Public Salvamont (SPS) Arges.
"În zonele cu acumulãri de vânt, gradul de risc poate ajunge la gradul cinci, cel maxim. Aceasta pentru cã stratul proaspãt nins, tip pulver, va fi îngreunat de ploaie si ninsoare umedã, acestea actionând ca o suprasarcinã peste stratul vechi, provocând alunecarea" - a precizat seful SPS Arges, Ion Sãnduloiu.
În zona Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zãpadã mãsoarã 239 de centimetri, din care peste 30 de centimetri zãpadã proaspãtã. În urmãtoarele zile sunt asteptate ploi, care pe alocuri pot depãsi 50 de litri pe metrul pãtrat si pot modifica substantial nivelul de risc, conform salvamontistilor.
Nivelul general de risc în masivul Fãgãras este în prezent de gradul trei, risc însemnat pentru zona de la altitudini superioare celei de 1.800 de metri si de gradul doi în zona situatã sub aceastã altitudine.
Conform scalei europene de risc de avalansã, în cazul gradului al treilea de risc, din cinci posibile, declansarea este probabilã chiar si printr-o slabã supraîncãrcare pe numeroase pante suficient de înclinate, în anumite situatii fiind posibile numeroase declansãri spontane de avalanse medii si câteodatã chiar mari.
În cazul gradului al doilea de risc, pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zãpadã este mediu stabilizat, declansãrile de avalanse fiind posibile mai ales din cauza supraîncãrcãrii. Nu sunt asteptate totusi declansãri spontane de avalanse de mare amploare.
Salvamontistii avertizeazã cã traseul principal de creastã si traseele turistice care acced în creasta masivului Fãgãras, indiferent de altitudine, sunt în continuare închise. Rãmân deschise doar traseele pânã la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer-Pãpusa.
Turistii care intentioneazã sã pãtrundã pe traseele încã deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnã, respectiv lopatã, sondã de avalansã, dispozitiv radio de cãutare în avalansã, coltari, pioleti si corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Cei care îsi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfãtuiti sã nu încerce sã urce în zonele nerecomandate si sã cearã informatii salvatorilor montani sau la numãrul SALVAMONT.

No comments: