Tuesday, March 24, 2009

Traficul în Pasul Bucin, blocat timp de o orã pentru a curãta drumul de zãpadã

Traficul în Pasul Bucin, pe DN 13 A, între Joseni si Praid, a fost blocat, azi, timp de peste o orã, din cauza viscolului si a zãpezii, mãsura fiind luatã de politistii de la Circulatie pentru a permite utilajelor de deszãpezire sã actioneze pentru curãtarea zãpezii depuse pe carosabil.
"A nins abundent peste noapte si în cursul diminetii si zona circulabilã s-a îngustat pânã la lãtimea de trei - patru metri, atât cât sã treacã o singurã masinã. Initial am restrictionat traficul greu, dar nici asa nu am putut face fatã si am oprit complet circulatia între Joseni si Praid", a declarat seful districtului Bucin al Serviciului Drumuri Nationale Harghita, Peter Solyom.
Potrivit sursei citate, drumarii au încercat sã foloseascã o frezã de zãpadã pentru a lãrgi culoarul circulabil, dar aceasta s-a înfundat cu zãpada prea umedã, devenind inutilizabilã.
"În ultimã instantã am apelat tot la plugurile cu lamã, dar asta ne-a luat mai mult timp", a adãugat Solyom.
Pe perioada restrictionãrii, circulatia a fost deviatã pe DN 12 spre Toplita si Miercurea Ciuc si pe DN 13 A, cãtre Sovata si Odorheiu Secuiesc.
Traficul în zonã continuã sã se desfãsoare cu mare dificultate, coloanele de masini fiind obligate sã stationeze zeci de minute.
Se circulã greu, pe carosabil acoperit cu zãpadã, si pe celelalte drumuri nationale care traverseazã zonele înalte din judetul Harghita, respectiv pe DN 13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc - vârful Calonda, pe DN 12 C Gheorgheni - Lacu Rosu, pe DN 15 Toplita-Borsec si pe DN 11 B Cozmeni - Târgu Secuiesc.
Meteorologii avertizeazã cã vremea nu se va îmbunãtãti în urmãtoarele douã zile si cã va continua sã ningã la munte, iar maximele nu vor depãsi 3 grade Celsius în Harghita.
Azi, la Bucin s-a înregistrat un strat de zãpadã record, de 90 de centimetri.

No comments: