Sunday, March 29, 2009

Comunicat de la Salvamont Bihor











Spre deosebire de ultimii 2-3 ani, anul acesta iarna nu prea da semne ca s-ar grabi sa se retraga si probabil sezonul de schi se va incheia in preajma sarbatoriri zilei de 1Mai, spre bucuria practicantilor de sporturi hivernale. Cu toate acestea, pentru Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor finalul de trimestru este si un moment de bilant al activitatii desfasurate de la inceputul lui 2009.
Abundenta zapezii din aceasta iarna a atras mult mai multi turisti si schiori, comparativ cu anul trecut, fapt ce a impus eforturi suplimentare in asigurarea efectuarii patrularilor si a asistentei in toate cele 3 locatii bihorene unde se sunt amenajate partii de schi, respectiv Vartop, Stana de Vale si Hidisel. Implicit, numarul accidentarilor care au necesitat interventia Salvamont-ului s-a situtat si el la cote ridicate.
Statistic, in primele 3 luni ale acestui an, in zona montana bihoreana salvamontistii au intervenit in 52 accidente si incidente, dintre care 38 la Vartop, 9 la Stana de Vale, 2 la Hidisel si 3 in alte zone. In marea lor majoritate aceste accidente s-au produs in perimetrul partiilor de schi si sanius. In paralel insa, dupa cum salvamontistii bihoreni previzionau inca de anul trecut, au fost inregistrate si accidente de ATV si snowmobile. In cel mai grav dintre acestea victima a suferit o comotie cerebrala si fracturi multiple, dintre care una deschisa. Din fericire, in acest caz, in ciuda handicapului reprezentat de lipsa oricarui mijloc mecanizat de deplasare, respectiv ATV sau snowmobil, prin bunavointa unui turist posesor de snowmobil, salvamontistii bihoreni au ajuns in timp util la victima. Dealtfel, nevoia acestui gen de “motorizare” a salvamontistilor se resimte tot mai evident, in conditiile in care, in zilele noastre, tot mai multi turisti abordeaza muntele cu aceste mijloace mecanizate de deplasare. In atingerea acestui deziderat salvamontistii bihoreni spera sa beneficieze, in continuare, de sprijinul Consiliului Judetean Bihor.

Sub aspectul pregatirii specifice un numar de 6 membrii ai SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor au absolvit cu brio cursurile Scolii Nationale Salvamont – sectiunea de iarna, cursuri desfasurate la centrul national Salvamont de la Padina – mtii Bucegi, in timp ce alti 2 colegi ai lor au sustinut si promovat examenul de re-atestare profesionala ca “salvator montan”, examen care se sustine la fiecare 3 ani de la data atestarii initiale.

Deasemenea, sub aspectul implicarii SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor in dezvoltarea turismului montan bihorean, in cursul acestui prim trimestru al acestui an, salvamontistii au primit o confirmare, direct din partea ministrului turismului, d-na Elena Udrea, ca proiectul lor, initiat inca in 2006 si pentru care guvernul a alocat deja 125000 lei cu care s-au acoperit cheltuielile de studiu de fezabilitate si proiectare, va primi in acest an finantarea necesara pentru finalizarea sa. In urma derularii acestui proiect, patrimoniul Consiliului Judetean Bihor urmeaza sa se imbogateasca cu o investitie totala de circa 1.300.000. lei, prin construirea a 2 noi imobile in care vor functiona cele 2 viitoare centre Salvamont, si totodata centre de informare turistica, amplasate in perimetrele statiunii turistice Stana de Vale si a satului de vacanta Vartop.

Un alt reper important in acelasi efort vizand sprijinirea promovarii turismului montan bihorean l-a reprezentat implicarea substantiala a SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, alaturi de CJ Bihor dar si de alti 27 de agenti economici de profil, in reprezentarea Bihorului in cadrul Targului International de Turism desfasurat la Debretin, Ungaria.
Pe langa modul traditional de promovare care pune accent, in principal, pe specificul balnear, cultural, istoric sau gastronomic, de aceasta data, prin intermediul Centrului de Informatii X-trem Bihor, infiintat in 2006 in cadrul SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, s-a pus accent pe evidentierea frumusetii peisajului montan bihorean precum si a imensului potentialul care sta la dispozitia practicantilor de sporturi specific montan. La aceasta inedita formula de promovare a subscris si una din firmele bihorene participante.
Inedita abordare a fost remarcata si deosebit de bine apreciata atat de organizatori, respectiv Camera de Comert si Industrie Hajdu Bihar cat mai ales de publicul vizitator. Ca urmare a acestui fapt, inca din prima zi a acestui targ, standul judetului Bihor a obtinut un premiu pentru originalitate si atractibilitate, reprezentantului C.J. Bihor, domnului vicepresedinte Dumitru Voloseniuc, fiindu-i inmanata o distinctie in acest sens.

No comments: