Tuesday, March 24, 2009

Circulatie restrictionatã pentru camioane pe DN 18, în Pasul Gutâi, din cauza zãpezii

Traficul rutier se desfãsoarã cu dificultate, azi dimineaþã, pe mai multe drumuri din judetul Maramures, din cauza zãpezii de pe carosabil si a vizibilitãtii reduse, iar drumarii au restrictionat accesul camioanelor pe DN 18, în Pasul Gutâi.
Directorul sectiei Maramures a Drumurilor Nationale, Mircea Pop, a declarat cã nici o masinã de mare tonaj care nu este echipatã pentru drum acoperit cu zãpadã sau care nu are încãrcãturã nu este lãsatã sã urce în Pasul Gutâi, pentru cã existã riscul blocãrii circulatiei.
Potrivit drumarilor maramureseni, restrictia va fi mentinutã cât va fi nevoie, iar în prezent se actioneazã pentru curãtarea carosabilului si lãrgirea drumului îngustat de zãpada împinsã pe margine. Pe DN 18 actioneazã trei autofreze, douã în Pasul Gutâi si una în Pasul Prislop, precum si mai multe utilaje de deszãpezire.
Pe DN 18, în Pasul Gutâi, zãpada depusã pe carosabil mãsoarã pânã la trei centimetri, iar în pasul Prislop, în zona orasului Borsa, pânã la doi centimetri. În cursul noptii, în Pasul Gutâi a nins si s-a depus un strat de zãpadã de o jumãtate de metru, iar la Borsa stratul de zãpadã nou asternut pe marginea drumului atinge în jur de 30 de centimetri.
Drumarii maramureseni au spus cã situatia este dificilã pentru cã ninge pe arii extinse în Maramures, astfel încât circulatia rutierã ar putea fi afectatã pânã miercuri sau joi, întrucât prognoza meteo indicã precipitatii abundente si în urmãtoarele zile.
Pe drumurile judetene, zãpadã pe carosabil este doar în Pasul Neteda. În zonã, în cursul noptii s-a asternut un strat proaspãt de zãpadã de 60 de centimetri pe marginea drumului, iar pe sosea acesta este între unu si doi centimetri.
Inginerul-sef al societãtii Drumuri Poduri Maramures, Tiberiu Tulics, a declarat cã se lucreazã la lãrgirea drumului care face legãtura între Cavnic si zona Maramuresului Istoric, prin Budesti, drum cu o lãtime de sase metri.
"La mantinela drumului avem peste un metru, iar din cauza vântului puternic avem si zone în care drumul s-a îngustat foarte mult. Sunt portiuni unde lãtimea drumului a ajuns la numai patru metri, astfel încât se lucreazã acum la lãrgire. Problema este cã în continuare ninge, extrem de abundent. Este mai rãu ca iarna", a declarat Tulics.
El a precizat cã pe tronsonul de drum cuprins între Cavnic si Budesti, pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri, actioneazã sapte utilaje de deszãpezire. În cursul noptii, pe acest tronson s-au împrãstiat în jur de 90 de tone de material antiderapant.

No comments: