Tuesday, March 24, 2009

Circulatie îngreunatã de zãpadã pe drumurile din zonele înalte din judetul Harghita

Circulatia se desfãsoarã cu dificultate, azi dimineatã, pe mai multe drumuri nationale din zona înaltã a judetului Harghita, în special în pasuri si trecãtori, din cauza ninsorilor.
Soferii care au renuntat la anvelopele de iarnã au avut dificultãti pe drumurile din Harghita, întrucât asearã a început sã ningã abundent si zãpada a acoperit carosabilul.
Drumurile care fac legãtura cu satul de vacantã Piricske si cu statiunea Harghita Bãi au fost practicabile doar pentru masinile 4x4 si pentru cele echipate cu lanturi antiderapante.
La rândul lor, pompierii chemati sã stingã incendiile izbucnite la douã case de vacantã de la Piricske au avut dificultãti în a interveni, întrucât, din cauza zãpezii care s-a depus pe carosabilul înghetat, una dintre autospeciale a derapat si a ajuns în santul de pe cealaltã margine a drumului.
"Ne-a fost imposibil sã mai stãpânim autospeciala, care aluneca singurã pe drumul în pantã. Servantii erau pregãtiti sã sarã din masinã când au vãzut cã aceasta se îndreaptã vertiginos cãtre prãpastie", a declarat seful Gãrzii de Interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (ISU) Harghita, cãpitanul Radu Monoranu.
Pânã la sosirea pompierilor din cea de-a doua autospecialã, casele de vacantã au ars în totalitate.
Nici o masinã a Politiei nu a putut urca în zonã, politistii fiind nevoiti sã se întoarcã la sediu pentru a o dota de iarnã, iar criminalistii fiind obligati sã urce pânã la locul incendiilor pe jos, o distantã de cinci kilometri.
Azi dimineatã, pe mai multe drumuri nationale din judet se circula cu dificultate.
"Se circulã pe drumuri albe, acoperite cu unu-trei centimetri de zãpadã, pe DN 13B Gheorgheni-Bucin-Praid, pe DN 13 A Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc-Calonda, pe DN 12 C Gheorgheni-Lacu Rosu, pe DN 15 Toplita-Borsec si pe DN 11 B Cozmeni-Târgu Secuiesc", a declarat, azi, ofiterul operativ de la ISU Harghita.
Potrivit meteorologilor, ninsorile vor continua sã cadã în Harghita pânã sâmbãtã.

No comments: