Friday, January 30, 2009

ATV-urile sunt interzise în Poiana Brasov, de la 1 februarie

Consiliul Local Brasov a aprobat, azi, proiectul de hotãrâre elaborat de Primãria Brasov prin care se interzice circulatia ATV-urilor (All Terain Vehicle), începând cu data de 1 februarie, pe pârtiile de schi si sãnius si în zonele verzi din Poiana Brasov.
Singurele ATV-uri care vor avea acces în Poiana Brasov, de la 1 februarie, sunt cele care apartin Jandarmeriei, Politiei, Serviciului Salvamont sau a altor institutii care au ca scop asigurarea unor servicii publice, se precizeazã în proiectul de hotãrâre elaborat de Primãria Brasov si care urmeazã a fi supus aprobãrii în sedinta de Consiliu Local de sãptãmâna viitoare.
"Începând cu data de 1 februarie, pe domeniul public, pârtiile de schi si sãnius, zonele verzi si pe amplasamentele si drumurile forestiere apartinânâd proprietãtii publice a Municipiului Brasov, din statiunea turisticã Poiana Brasov, se interzice accesul ATV-urilor (All Terain Vehicle) indiferent de forma de înregistrare a acestora si de scopul propus", se mentioneazã în documentul initiat de primarul George Scripcaru.
În ceea ce priveste persoanele care au domiciliul stabil în Poiana Brasov si detin în proprietate ATV-uri si snowmobil-uri înregistrate conform legii, pot circula pe drumul public cel mai scurt de la intrarea în Poiana la domiciliu, pe baza unei legitimatii de liberã trecere eliberatã de Primãria Brasov.
În plus, pentru cei care închiriazã ATV-uri în Poiana Brasov se va amenaja un spatiu la Cabana Junilor din Poiana Micã. Turistii vor putea închiria acest tip de vehicule si le pot folosi doar pe trasee stabilite.
În expunerea de motive a proiectului de hotãrâre se mentioneazã cã ATV-urile constituie "un factor de stres si nesigurantã", pentru turistii care vin în Poianã pentru a se relaxa.
Pentru cei care vor sã se distreze, statiunea oferã suficiente oportunitãti de petrecere a timpului liber atât în naturã, cât si în cluburi si discoteci.
"În aceast sens, accesul ATV-urilor în scop de agrement constituie un factor de stres si nesigurantã din partea turistilor care doresc sã se simtã bine în vizetele din statiune, motiv pentru care propunem interzicerea accesului acestora pe domeniul public, pârtiile de schi si sãnius, zonele verzi si pe traseele din pãduri", se mai precizeazã în hotãrâre.
Mai departe, în Raportul de Specialitate se mentioneazã cã din experienta anilor trecuti se demonsteazã cã ATV-urile au prezentat o constantã problemã în Poiana Brasov din cauza neînregistrãrilor legale, a zgomotului deranjant pe care îl produc si a pericolului pentru siguranta turistilor datoritã traseelor alese pe pârtiile de schi sau sãnius. ATV-urile legal înmatriculate pot circula cu respectarea legislatiei în vigoare privind circulatia pe drumurile publice, însã nu în zonele specificate din Poianã.
Cei care vor încãlca prevederile hotãrârii, în cazul în care va fi aprobatã de CL, vor fi sanctionati cu amenzi contraventionale între 1.500 lei si 3.000 lei si retinerea vehiculelor în custodie pînã la achitarea amenzii.
Proiectul de hotãrâre a fost întocmit conform prevederilor Legii nr. 49/8 martie 2006 pentru aprobarea Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, a prevederilor Ordonantei de Urgentã nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii Administratiei Publice Locale nr.215/2001, republicatã.

No comments: