Friday, January 23, 2009

Ploile spală pârtiile de “bruma” de zăpadă

3.000.000 de euro a costat instalaţia de zăpadă artificială de la Şuior. 4 schiori vor reprezenta România la Campionatul Mondial de schi alpin, care va avea loc în perioada 2-15 februarie, la Val d’Isere, în Franţa
La omul sărac, nici boii nu trag. După ce că avem în ţară nişte pârtii ca vai de ele, iar zăpada nu prea s-a înghesuit pe la noi, săptămâna asta vremea ne-a lovit direct în moalele capului. În multe locuri, ploile au curăţat zăpada de pe pârtii. În acest week-end, cea mai bună pistă de schi este cea de la Băile Homorod.Administratorii pârtiilor au început să realizeze din ce în ce mai mult că nu mai putem discuta despre schi alpin fără zăpadă artificială. Cel mai simplu exemplu este în Poiana Braşov, acolo unde pe Bradul se schiază, e adevărat că prost, în vreme ce sus, în Masivul Postăvarul, la o diferenţă de nivel cu 600 de metri mai mare, poţi face orice, chiar şi chirpici, numai să nu-ţi pui schiurile în picioare. Jos, pe Bradul, încă mai e alb, deoarece acolo s-a făcut un pic de zăpadă artificială. Aceasta rezistă mult mai bine la acţiunile mecanice şi permite prelungirea sezonului de schi.

PLĂNGE MUNTELE
În nordul ţării e durere mare. La Şuior, lângă Baie Sprie, s-au cheltuit 3 milioane de euro pentru instalaţia de zăpadă artificială. Aceasta este cea mai mare investiţie privată făcută într-un domeniu schiabil din România fără să se folosească bani de la Uniunea Europeană sau de la Guvern. Din cauza căldurii, cele 37 de lănci nu îşi pot face treaba din cauza căldurii care a pus stăpânire pe ţara noastră în această săptămână. Pentru ca instalaţia să poată funcţiona este nevoie ca temperatura aerului să ajungă la –3°C. Accesând secţiunea Camere Live de pe www.jurnalul.ro, puteţi vedea imagini în direct de la Şuior. Situaţia este la fel de tristă la Mogoşa, Cavnic şi Borşa, unde ploaia a curăţat zăpada de pe pârtie. Cei care preferau până acum să meargă la Izvoare trebuie să ştie că staţiunea este moartă în acest sezon.

ŞOC ÎN HARGHITA
Norocul şi-l face omul cu mâna lui. Ca să vă convingeţi de lucrul acesta, trebuie să mergeţi să schiaţi la Băile Homorod, în judeţul Harghita. În urmă cu câţiva ani, acolo era o tabără şcolară. Acum, locul s-a transformat total. Au apărut o pensiune dar şi o pârtie de schi dotată cu teleschi, nocturnă, dar şi zăpadă artificială. Administratorul pârtiei a profitat din plin de zilele în care temperaturile au coborât sub limita de îngheţ şi a produs atât de multă zăpadă artificială, încât acum are un strat gros de aproape un metru. Practic, în clipa de faţă, pista de la Băile Homorod, aflată pe marginea drumului care face legătura între Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, este cea mai bună din ţară. Bucureştenii care ţin morţiş să schieze azi şi mâine au de ales între Valea Dorului, unde sunt destule zone cu noroi, şi Buşteni, acolo unde zăpada artificială încă rezistă. În restul ţării e prăpăd, iar schiorii nu se gândesc decât la săptămâna viitoare. De luni, meteorologii anunţă că vremea se mai răceşte.

No comments: