Thursday, January 29, 2009

Zãpadã de jumãtate de metru în statiunile montane

Cabanierii din statiunile montane situate în zona Vãii Jiului sunt pregãtiti pentru primirea unui nou val de turisti la acest sfârsit de sãptãmânã, dupã ce, în Parâng si Masivul Vâlcan, a început sã ningã, zãpada mãsurând între 30 si 50 de centimetri.
Primii fulgi au cãzut în statiunea Straja în cursul noptii de miercuri spre joi, iar zãpada s-a asternut deja într-un strat de aproape o jumãtate de metru.
"Pe pârtiile de schi, zãpada a fost bãtutã cu ratracul si mãsoarã aproape 50 de centimetri. Continuã sã ningã, iar vântul bate usor. Conditiile sunt ideale pentru schi", a declarat, azi, seful Salvamont Lupeni, George Resiga.
Mai multe utilaje ale sectiei de drumuri judetene au intervenit pentru degajarea stratului de zãpadã depus pe drumul care face legãtura între orasul Lupeni si statiunea Straja, pentru ca turistii care vin cu masinile sã poatã urca pânã la cabane.
Si în statiunea Parâng ninge în continuare, salvamontistii estimând cã s-a depus un strat de zãpadã de peste 30 de centimetri.
"Pârtiile de schi vor fi pregãtite pentru iubitorii sporturilor de iarnã în cursul zilei de joi. Accesul turistilor în statiune este posibil numai cu telescaunul, masinile având la dispozitie parcarea de la baza instalatiei de transport pe cablu", preciza seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.
Salvamontistii si jandarmii montani din cele douã statiuni se asteaptã la un numãr mare de turisti pentru acest sfârsit de sãptãmânã, mai ales cã elevii au intrat în vacantã. În caz de pericol, turistii sunt sfãtuiti sã sune la numãrul unic 0-SALVAMONT sau la apelul de urgenþã 112.

No comments: