Friday, January 30, 2009

Familia de Habsburg a vizitat, azi, Castelul Bran

Familia de Habsburg a vizitat, azi, împreunã cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Castelul Bran si primãria orasului, prilej cu care Dominic de Habsburg a declarat cã nu vede nicio problemã ca acest castel sã devinã muzeu privat.
Printul Dominic de Habsburg a declarat cu prilejul acestei vizite cã pe vremea când locuia în castel era "mult mai multã culoare ca acum".
Dominic de Habsburg a venit la Bran împreunã cu sotia sa si fiica acesteia si cu surorile lui, ducesele Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer.
"Castelul a fost bine pãstrat. Pe vremea când locuiam aici nu era la fel, era mult mai multã culoare ca acum. Dar dupã plecarea noastrã castelul a fost tâlhãrit si multe obiecte, covoare au dispãrut. Oricum s-a încercat sã se refacã atmosfera de atunci", a spus Dominic de Habsburg.
El a declarat presei cã nu vede nicio problemã ca acest castel sã devinã muzeu privat si cã nu a decis dacã îl va vinde sau nu.
La ora transmiterii acestei stiri familia de Habsburg si ministrul Culturii, Theodor Paleologu, sunt într-o întâlnire cu autoritãtile locale din Bran.
Dominic de Habsburg si avocatii acestuia s-au întâlnit, ieri, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN), cu ministrul Theodor Paleologu, pentru a discuta modalitãtile de gestionare a Castelului Bran, revenit în posesia arhiducelui.
Dupã încheierea discutiilor, ministrul Culturii a declarat cã MCCPN ia în considerare douã variante de exploatare a Castelului Bran, cea a unui parteneriat stat-privat si cea a achizitionãrii castelului de cãtre stat, adãugând cã "flexibilitatea este totalã de ambele pãrti". "Statul ar avea beneficii pe termen lung si ar participa la proiectele culturale si de dezvoltare regionalã pe care le are Dominic de Habsburg", a apreciat Paleologu. Paleologu a spus cã, pe lângã cele douã variante de exploatare a Castelului Bran - parteneriatul public-privat si achiziþionarea castelului de cãtre stat -, a fost luatã în considerare si varianta de închidere a muzeului, acesta fiind, însã, "cel mai prost scenariu".
"Sunt foarte bucuros cã ministrul întelege perfect ce ne dorim noi", a declarat, la rândul lui, Dominic de Habsburg, care a spus cã îsi doreste ca Branul "sã rãmânã un centru pentru România si chiar pentru lume, pentru cã fiecare turist care vine în România vrea sã mergã acolo".
Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg, iar pânã pe 18 mai 2009 va pãstra destinatia de muzeu, fiind în administrarea statului român, prin intermediului Ministerului Culturii.
În urma restituirii au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg urmãtoarele proprietãti: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele douã lacuri din parcul castelului, cu o suprafatã totalã de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.
Decizia de restituire a fost contestatã de deputatul PD Dumitru Puchianu în 2007, în Parlament formându-se o subcomisie de anchetã parlamentarã care a analizat legalitatea restituirii Castelului Bran. Potrivit raportului alcãtuit de subcomisie, adoptat în septembrie 2007 de Camera Deputatilor, restituirea castelului nu s-a fãcut cãtre toate persoanele îndreptãtite, iar actele prin care s-a fãcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolutã. Guvernul a stabilit, însã, cã retrocedarea Castelului Bran a fost legalã, deoarece unii dintre mostenitori au renuntat la castel prin acte notariale, iar trecerea în proprietate privatã a imobilului nu este neconstitutionalã.
Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape sase decenii dupã ce familia sa a fost fortatã de regimul comunist sã pãrãseascã tara, pe când el avea doar zece ani.
Retrocedarea în naturã a avut loc dupã aproape sase luni de negocieri între Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificãrii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti. În forma initialã, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sã reintre în posesia castelului în naturã, chiar dacã ei au fãcut o notificare în acest sens încã de acum cinci ani, ci urmau sã fie despãgubiti în bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioarã din domeniul proprietãtii i-a îndreptãtit însã pe mostenitori sã solicite retrocedarea în naturã.
Pe de altã parte, avocatii lui Dominic de Habsburg au fãcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertã de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. În urma acestei oferte, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cãncescu, a anuntat cã vrea sã cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând sã acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadã de zece ani la o bancã austriacã, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerutã de proprietar.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerând cã suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta fãcutã si a anuntat cã a angajat firma americanã de investitii private Baytree Capital Associates, pentru elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovãrii si vinderii proprietãtii.
Castelul Bran, a cãrui primã atestare documentarã dateazã din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turisti strãini mai ales datoritã faptului cã este asociat cu numele lui Dracula - faimã ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.
În 1920, Consiliul orãsenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunostintã fatã de contributia ei la înfãptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lãsat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupã expulzarea din tarã a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si artã feudalã. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminatã în linii mari în 1993.
Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, revendicã si o suprafatã de circa 110 hectare de pãdure în zona localitãtii Bran, pentru care a fost depusã o revendicare încã din data de 30 noiembrie 2005, a declarat, în 30 iulie 2008, Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg. Avocatul a mai precizat cã Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot în zona Bran.

No comments: