Administratia Parcului National Retezat a lansat, azi, un concurs national care are ca scop promovarea imaginii acestei zone protejate în competitia internaþionalã "Cele 7 minuni naturale ale lumii", initiatã de Fundaþia New7Wonders.
La concursul national intitulat "Retezatul - o minune", pot participa elevi din toatã tara, cu vârsta cuprinsã între 7 si 18 ani, care creeazã lucrãri artistice având ca temã Retezatul. Sectiunile concursului sunt muzicã, arte plastice si creatie literarã - poezie, prozã.
"În urma acestui concurs, sperãm cã Retezatul va câstiga noi sustinãtori. Ne gândim cã nu este prea greu sã participi. Chiar si un "piticut" de sapte anisori poate sã-si tragã bunicii de mânecã si sã-i povesteascã despre personajele de legendã din Retezat, iar apoi sã le deseneze cum stie el mai bine", a declarat Florina Crisan, responsabil mass-media al APNR.
Cântecele pentru concurs vor fi imprimate pe un CD în formatul electronic mp3, iar lucrãrile de artã plasticã pot fi executate în orice tehnicã pe un format A4 sau A3. Creatiile literare se vor limita la o paginã A4, cu un text cules cu font Arial 12.
Lucrãrile pot fi trimise prin e-mail la adresa florina@retezat.ro sau prin postã la sediul Administratiei Parcului National Retezat din localitatea Nucsoara, comuna Sãlasu de Sus, judetul Hunedoara, pânã la data de 10 aprilie 2009.
Pentru a fi acceptate în concurs, lucrãrile trebuie sã aibã mentionat un titlu, numele si vârsta participantului, date de contact cu adresã, telefon sau e-mail.
Vor primi cinci puncte în plus acei concurenti care vor face dovada cã au votat Retezatul pe site-ul competitiei New7Wonders, prin e-mailul de confirmare primit de la organizatorii concursului international.
Detalii despre concurs pot fi obtinute de pe site-ul www.retezat.ro.
Parcul National Retezat este singurul din tarã care a fost selectat, anul trecut, de Fundatia New7Wonders pentru a se califica între cele sapte minuni naturale ale lumii. Pânã la 7 iulie 2009, din totalul celor 261 de nominalizãri de pe tot Globul, vor fi alese 77 de locatii în urma votului exprimat pe internet de oameni din întreaga lume, la adresa http://www.new7wonders.com/nature/en/.
Primele 77 de candidate vor fi evaluate de un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finalã va fi efectuatã tot printr-un vot popular exprimat pe internet, rezultatul urmând sã fie anuntat în anul 2011.
Cu o suprafatã de peste 380 de hectare, Parcul National Retezat a fost înfiintat în anul 1935 pe structura fostului domeniu de vânãtoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre putinele locuri din România unde natura a avut cel mai putin de suferit în urma interventiei omului. În arealul acestuia trãiesc 185 de specii de pãsãri, 1.190 de specii de plante - o treime din totalul celor din România, 90 de dintre acestea fiind unice în tarã.
Unicitatea Parcului derivã si din faptul cã în Masivul Retezat se gãsesc 20 de vârfuri muntoase cu o înãltime de peste 2.000 de metri, iar între vãile acestora se aflã 80 de lacuri si gãuri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai întins din tarã, cu o suprafatã de nouã hectare, si Lacul Zãnoaga, cu o adâncime de 29 de metri, cea mai mare din România.
Tuesday, January 27, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment