Wednesday, January 28, 2009

Risc mare de avalansã în Fãgãras

Riscul de producere a avalanselor în masivul Fãgãras este de gradul al patrulea, risc mare, la altitudini de peste 1.800 de metri, în urma ninsorilor cãzute în ultimele 24 de ore.
"La Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zãpadã are 183 de centimetri, din care 16 centimetri zãpadã proaspãtã, iar în urmãtoarele zile sunt asteptate ninsori care vor spori stratul cu alti 30 de centimetri. Pe unii versanti, vântul a creat depozite de acumulare unde, punctual, riscul de producere a avalanselor este mai mare decât cel general afisat", a anuntat azi seful Serviciului Public Salvamont (SPS) Arges, Ion Sãnduloiu.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de producere a avalanselor este de gradul al treilea, risc însemnat, conform sursei citate.
Conform scalei europene de risc de avalansã, în cazul gradului al patrulea de risc, din cinci posibile, stratul de zãpadã este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declansarea fiind probabilã chiar si printr-o slabã supraîncãrcare, pe numeroase pante suficient de înclinate, în anumite situatii fiind posibile numeroase declansãri spontane de avalanse medii si chiar mari.
În cazul gradului al treilea de risc, stratul de zãpadã este mediu sau putin stabilizat, existând de asemenea posibilitatea declansãrii unor avalanse spontane.
Salvamontistii avertizeazã cã traseul principal de creastã si traseele turistice care acced în creasta masivului Fãgãras, indiferent de altitudine sunt în continuare închise. Rãmân deschise doar traseele pânã la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer-Pãpusa.
"Este interzisã cu desãvârsire iesirea în golul alpin. Nu se recomandã nici traversarea vãilor abrupte, chiar a celor situate în pãduri, pentru cã si acolo se pot declansa avalanse", a precizat seful SPS Arges.
Turistii care intentioneazã sã pãtrundã pe traseele încã deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnã, respectiv lopatã, sondã de avalansã, dispozitiv radio de cãutare în avalansã, coltari, pioleti si corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Cei care îsi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfãtuiti sã nu încerce sã urce în zonele nerecomandate si sã cearã informatii salvatorilor montani sau la numãrul 0SALVAMONT.

No comments: