Thursday, January 29, 2009

Risc de avalanse la Bâlea Lac

Riscul de producere a avalanselor în Muntii Fãgãras, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, judetul Sibiu, a urcat azi la gradul patru, pe o scarã de la unu la cinci, ceea ce face aproape iminentã producerea de avalanse din cauza stratului de zãpadã de 206 centimetri în zonã, conform meteorologilor sibieni.
Salvamontistii avertizeazã turistii cã traseul principal de creastã si traseele turistice care acced în creasta masivului Fãgãras, indiferent de altitudine sunt, în continuare, închise. Rãmân deschise doar traseele pânã la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer-Pãpusa.
Turistii care intentioneazã sã pãtrundã pe traseele încã deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnã, respectiv lopatã, sondã de avalansã, dispozitiv radio de cãutare în avalansã, coltari, pioleti si corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Cei care îsi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfãtuiti sã nu încerce sã urce în zonele nerecomandate si sã cearã informatii salvatorilor montani sau la numãrul 0SALVAMONT.
Conform scalei europene de risc de avalansã, în cazul gradului al patrulea de risc, din cinci posibile, stratul de zãpadã este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declansarea fiind probabilã chiar si printr-o slabã supraîncãrcare, pe numeroase pante suficient de înclinate, în anumite situatii fiind posibile numeroase declansãri spontane de avalanse medii si chiar mari.
Accesul în zonã se poate face doar cu telecabina dinspre Bâlea Cascadã, Transfãgãrãsanul fiind închis. Un drum dus-întors cu telecabina costã 30 de lei. Principalele atractii la Bâlea Lac sunt singurele constructii de gheatã din România, Ice Hotel si Biserica de Gheatã, dar si winter park-ul.

No comments: