Sunday, February 22, 2009

Turistul surprins de avalansã a fost gãsit mort

Tânãrul din Constanta, surprins de avalansã în zona Vârfu cu Dor, în timp ce cobora cu snowboard-ul de la cota 2000 spre cota 1.400, a fost gãsit mort, azi, de salvamonitstii din Sinaia.
Conform dispecerului de la Salvamont Sinaia, este vorba de un tânãr din Constanta de 24 de ani, student la Universitatea Politehnicã din Bucuresti, care a fost gãsit sufocat sub zãpadã, azi, în jurul orelor prânzului, dupã mai multe ore de cãutãri.
Potrivit sursei citate, bãrbatul, care cobora ieri, de la cota 2.000 spre cota 1.400 cu snowboard-ul, a iesit de pe pârtie si cel mai probabil a si declansat avalansa care l-a susprins.
Dispecerului de serviciu de la Salvamont Sinaia a precizat, azi, cã o femeie a anuntat, aseara, Refugiul Salvamont Sinaia, în legãturã cu faptul cã prietenul sãu, împreunã cu care cobora de la cota 2.000 la cota 1.400, pe o pârtie de schi care nu prezintã dificultate, a rãmas în urmã si nu s-a mai întors la hotel. Femeia a povestit cã ieri, în jurul orei 17.00, a început sã coboare pe snowboard împreunã cu prietenul ei, iar acesta a rãmas în urmã. Dupã mai multe ore de asteptare, când a vãzut cã bãrbatul nu mai apare, femeia a cerut ajutorul salvamontistilor.
Salvatorul montan Dan Trif a declarat, azi, cã salvamontistii au gãsit urme ale snowboard-ului tânãrului chiar într-o zonã în care s-au produs trei avalanse, dintre care una foarte mare.
Potrivit sursei citate, oricare dintre cele trei avalanse produse în zona unde a dispãrut tânãrul ar fi putut omorî pe oricine, deoarece straturile de zãpadã au fost foarte mari. Zãpada cãzutã are peste trei metri adâncime dupã avalansele produse.
Dan Trif a explicat cã în mod normal, un om surprins de avalansã poate rezista sub zãpadã în jur de 50 de minute si cã sansele de supravietuire depind de cãile respiratorii ale persoanei respective.

1 comment:

Anonymous said...

http://www.petitieonline.ro/petitie/mircea_mocanu_bobo_actiune_de_protest-p29103044.html