Wednesday, March 4, 2009

Concurs de freeride la Bâlea


Cea de-a treia ediţie a concursului de freeride “Inferno” se va desfăşura în acest an în data de 14 martie, la Bâlea . Competiţia de snowboard şi schi extrem se adresează în primul rând tinerilor pentru care practicarea sporturilor clasice de iarnă pe pârtii amenjate nu mai reprezintă demult o provocare. Regulile sunt foarte simple: concurenţii vor lua startul “în bloc” de la Bâlea Lac pe un traseu pe care vor fi doar obstacole naturale, primul ajuns jos fiind declarat învingător. Organizat de Xventure Offroad România, Inferno este un eveniment deja consacrat în Austria, adus în România de Martin Freinadametz.

“Am adus acest concurs în România din dorinţa de a oferi cât mai multor dependenţi de adrenalină posibilitatea de a practica acest sport extrem aşa cum ar trebui practicat, pentru distracţie. Lăsând la o parte latura competiţională, scopul acestui eveniment este de a oferi o zi de neuitat unor oameni care împărtăşesc o pasiune comună ”a declarat Martin Freinadametz, sportiv austriac stabilit la Sibiu, multiplu campion mondial şi european la snowboarding.

Compeţia s-a bucurat anul trecut de participarea a 33 de concurenţi din Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Bucureşti. Cei interesaţi să participe la ediţia din acest an sunt rugaţi să acceseze site-ul oficial al evenimentului www.inferno.ws şi să trimită un e-mail pe adresa info@xventure.net care să conţină datele de contact şi categoria la care doresc să se înscrie, schi sau snowboard. Casca şi un detector în caz de avalanşă sunt obligatorii, iar echipamentele de protecţie suplimentare sunt recomandate. Taxa de înscriere este de 40 de lei de persoană.

Freeride-ul este un sport de iarnă extrem, foarte popular “afară”, care se practică în conditii ideale în Romania pe văile abrupte ale Munţilor Bucegi sau în Muntii Făgăraş. Spre deosebire de schiatul clasic, care este la îndemâna aproape oricui şi care îl obligă pe practicant să parcurgă acelaşi traseu în aceleaşi condiţii, la freeride nu există constrângeri de nici un fel. Imaginaţia, curajul şi tehnica fiecarui practicant sunt cele care stabilesc traseul iar consistenţa zăpezii, relieful zonei şi vegetatia îi determină dificultatea. Echipamentul folosit, atât în cazul snowboarderilor cât şi al schiorilor, diferă de echipamentul clasic pentru a nu permite afundarea în zăpada proaspăt aşternută. Schiurile au o lăţime mai mare decât modelele clasice şi sunt curbate în ambele capete iar placa de snowboard este disproporţionată, fiind puţin mai îngustă în partea din spate.

Xventure Offroad România este o organizaţie fondată de Martin Freinademetz în anul 2003. În toţi aceşti ani a derulat în România numeroase proiecte de promovare a conceptului off-road cele mai reprezentative fiind raliul de Hard Enduro Red Bull Romaniacs ajuns la cea de-a şasea ediţie şi compeţia de snowmobile Red Bull 1000trails.

No comments: