Wednesday, March 4, 2009

Retrocedarea Castelului Bran a respectat legea

Inalta Curte de Casatie si Justitie a informat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor cã procedura de retrocedare a Castelului Bran a respectat prevederile legale.
Secretarul Camerei Deputatilor Dumitru Pardãu a anuntat, azi, cã informarea va fi transmisã Comisiei pentru abuzuri, ea fiind o solicitare a Camerei inferioare a Parlamentului în urma constituirii unei comisii de anchetã.
În informarea semnatã de procurorul general Laura Codruta Kovesi se aratã cã s-a dispus neînceperea urmãririi penale a notarului public Grigore Bocsa în ceea ce priveste bãnuielile de comitere a infractiunilor de abuz în serviciu contra persoanelor si de fals intelectual, întrucât s-a constatat cã "a intervenit prescriptia rãspunderii pentru aceste fapte penale". Totodatã, s-a dispus disjungerea cauzei si trimiterea acesteia la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Zãrnesti.
La Zãrnesti s-a dispus neînceperea urmãririi penale fatã de functionarii din cadrul Castelului - Dorin Narcis Ion, Mihaela Bârsan si Nicoleta Petcu, întrucât emiterea Dispozitiei de restituire în naturã a unui numãr de patru imobile care formeazã Complexul Muzeului Bran s-a efectuat cu respectarea legii.
"De asemenea, procurorul a stabilit cã autoritãtile din judetul Brasov, mai precis Consiliul Judetean, si Dominic de Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhorfer nu au comis nicio faptã prevãzutã de legea penalã", se mai aratã în scrisoarea ÎCCJ.
În 2007, prin hotãrârea Camerei Deputatilor, s-a încuviintat demararea unei anchete parlamentare de cãtre Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii în vederea cercetãrii legalitãtii retrocedãrii Castelului Bran si a procedurii de scoatere la vânzare a acestuia, sens în care s-a dispus constituirea unei subcomisii de anchetã parlamentarã.
În urma raportului întocmit de subcomisia de anchetã parlamentarã privind cercetarea legalitãtii retrocedãrii Castelului Bran si a procedurii de scoatere la vânzare a acestuia, Camera Deputatilor a adoptat o hotãrâre prin care a statuat, printre altele, sesizarea Parchetului de pe lângã ÎCCJ în vederea analizãrii si adoptãrii mãsurilor necesare pentru "restabilirea ordinii de drept".
Sesizarea formulatã de cãtre Camera Deputatilor a fost înregistratã la PÎCCJ în noiembrie 2007 si a fost trimisã spre solutionare la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a constituit un dosar penal, în care s-a decis neînceperea urmãririi penale asupra acuzatilor.

No comments: