Monday, February 2, 2009

Ninsorile abundente din Marea Britanie provoacã importante perturbãri ale transporturilor

Ninsori abundente au provocat numeroase perturbãri în Marea Britanie, azi dimineata, în special în sud si în regiunea Londrei, unde o parte a transporturilor în comun erau paralizate, iar numeroase zboruri au avut întârzieri.
Toate zborurile care au plecat de pe Heathrow, principalul aeroport britanic din vestul Londrei, au fost suspendate pânã la ora 17.00 GMT (19.00, ora României), iar aeroprtul City Airport (centru-est) a rãmas închis în cursul diminetii de azi, în timp ce Gatwick (în sudul Londrei) si Stansted (în nordul Londrei) se anuntau numeroase întârzieri si anulãri.
În capitala britanicã, acoperitã cu o pãturã groasã de zece centimetri de zãpadã, toate cursele cu autobuze au fost suspendate si zece linii de metrou din 11 au fost fie închise, fie perturbate de întârzieri.
Londonezii mergeau cu precautie pe trotuarele care nu au fost deszãpezite, mirându-se de abundenta cãderilor de zãpadã, care au atins un nivel fãrã precedent în ultimii 18 ani, potrivit presei.
Câtiva curajosi au riscat chiar deplasãri cu autoturismul pentru a compensa lipsa transporturilor în comun.
Biroul de previziuni meteorologice a publicat un buletin de alertã pentru întreaga Anglie, Tara Galilor si sudul Scotiei, anticipând alte cãderi de zãpadã luni seara sau marti.
"Este prima datã când vãd zãpadã, este nemaipomenit. În Queensland nu ninge ", a declarat Bree McWilliam, un australian care locuieste în Londra.
"Este aproape imposibil sã vii la lucru, dar cel putin eu voi spune cã am încercat", a explicat analistul în vârstã de 28 de ani.
Trenurile au cunoscut si ele numeroase întârzieri si anulãri. Compania Southeastern, care deserveste regiunile Kent si Sussex (sud-est), a anunþat cã si-a anulat toate trenurile cãtre Londra.
Vehiculele circulau cu dificultate în capitalã, în timp ce aproximativ 500 de utilaje de deszãpezire si camioane continând materiale antiderapante încercau sã elibereze principalele autostrãzi din sudul tãrii.
Cãderile de zãpadã au provocat si un haos rutier, obligând autoritãtile sã închidã tronsoane de autostradã, mai ales pe drumul M25 care înconjoarã Londra, unul dintre cele mai folosite din tarã.
Compania de navigatie TomTom a înregistrat azi dimineatã un total de 1.700 de kilometri de blocaje de trafic, între care cel mai lung, de 56 de kilometri, s-a format pe M25 (drumul care înconjoarã capitala), în jurul orei 07.30 GMT (09.30, ora României), potrivit unui purtãtor de cuvânt.
Autoritãtile au cerut cetãtenilor sã-si limiteze deplasãrile la maximum, serviciile meteo prevãzând noi cãderi de zãpadã în cursul zilei de azi.
Aceste conditii meteo au provocat si închiderea a sute de scoli în întreaga Anglie, în timp ce mai multe tribunale din Londra si-au suspendat activitãtile.

No comments: