Monday, February 2, 2009

Ursul de la Zoo, meteorolog înselãtor

Obiceiul popular Ziua Ursului nu a putut fi verificat, azi, la Grãdina Zoologicã din Sibiu, pentru cã ursul nu hiberneazã în captivitate.
"Ursul de la Grãdina Zoologicã nu este un bun meteorolog pentru cã el nu hiberneazã în captivitate si nu a putut indica dacã primãvara va veni mai devreme", a declarat, azi, medicul veterinar de la Zoo, Liviu Todescu.
El a precizat cã, în ziua de Stretenie, comportamentul ursului de la grãdina zoologicã nu a suferit modificãri, pentru cã acesta nu hiberneazã. "Obiceiul Ziua Ursului se poate verifica doar în cazul ursilor care au hibernat", a precizat Todescu.
Luna Februarie debuteazã, în calendarul popular, sub auspiciile ursului meteorolog, ziua de 2 februarie fiind cunoscutã sub denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului.
Conform traditiei, ursul iese în aceastã zi din hibernare pentru a-si privi umbra pe zãpadã, iar dacã vremea este frumoasã el se retrage din nou în bârlog, spunându-se cã iarna va mai dura încã 40 de zile. În traditia popularã se credea cã, dacã în aceastã zi este soare, ursul iese din bârlog si, vãzându-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu încã 6 sãptãmâni. Dimpotrivã, dacã în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-si poate vedea umbra si rãmâne afarã, prevestind slãbirea frigului si apropierea primãverii.

No comments: