Tuesday, October 21, 2008

Austria anuntã noi mãsuri în lupta antidoping

Secretarul de Stat austriac pe probleme sportive, Reinhold Lopatka, a anuntat, ieri, luarea unei serii de mãsuri antidoping, ca urmare a criticilor lansate de presã dupã depistarea pozitivã a ciclistului Bernhard Kohl, în Turul Frantei din 2008.
Aceste noi mãsuri completeazã o lege intratã în vigoare la 1 august si sunt necesare pentru a îndeplini normele Agentiei Mondiale Antidoping. "Recentele cazuri de dopaj descoperite în Austria au necesitat implicarea justitiei, a Agentiei Austriece Antidoping si a federatiilor", a explicat Lopatka.
Printre mãsurile anuntate se numãrã cresterea finantãrii luptei antidoping, de la 600.000 de euro la 1,2 milioane de euro, si crearea de unitãti specializate în folosul politiei judiciare.
"Austria trebuie sã se reabiliteze. Dopajul nu a fost pedepsit suficient pânã acum", a completat secretarul de stat.
Austria a fost doborâtã de scandaluri cu sportivi dopati, la Jocurile Olimpice de iarnã din 2006, de la Torino, când mai multi fondisti si biatlonisti au fost depistati pozitiv.
"Trebuie sã omogenizãm mãsurile luate în justitia penalã si în cea sportivã, unde o eventualã denuntare de cãtre un complice permite reducerea sanctiunii date acestuia", a subliniat Roland Achatz, purtãtorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pe probleme sportive, care a mai adãugat: "Contributia fiecãrei regiuni responsabile cu politica sportivã în Austria si aportul federatiilor trebuie sã creascã. Bani avem, trebuie doar sã vinã sã cearã".
Numai trei federatii sportive dintre cele 59 existente au prezentat un program antidoping si au primit finantare guvernamentalã.
Bernhard Kohl, ocupantul pozitiei a treia în clasmanetul general al Turului Frantei 2008, a fost depistat pozitiv cu CERA, eritropietinã de a treia generatie.

1 comment:

Anonymous said...

Si in Elvetia au fost anuntate astfel de masuri