Sunday, October 5, 2008

Potop peste România

Masa de aer rece care a pus stăpânire ieri pe România a adus precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zona montană şi ploi puternice, însemnate cantitativ, în restul teritoriului. Fenomenele meteo specifice sezonului rece nu s-au desfăşurat pe timpul nopţii, ci dimineaţa, un pic după ora 8:00. În Munţii Apuseni, la staţia meteo Vlădeasa, aflată la 1.836 metri altitudine, temperatura a fost de un grad Celsius. "Nu a nins. A fost doar lapoviţă şi vânt uşor”, a declarat meteorologul de serviciu Victoria Costea. Acelaşi aspect al vremii s-a înregistrat şi în Masivul Bucegi. "Nici vorbă de ninsoare. Temperatura nu a atins valoarea de îngheţ. Avem doar lapoviţă şi un vânt care suflă din sector estic cu 35 de kilometri pe oră. Vizibilitatea este destul de scăzută, dar zilele următoare vremea se va ameliora şi vom avea parte din nou de temperaturi ceva mai ridicate”, a declarat meteorologul de serviciu de la staţia meteo Vf. Omu, aflată la 2.505 metri altitudine. În nordul Carpaţilor Orientali, la staţiile meteo Călimani şi Ceahlăul, vremea s-a răcit brusc ieri dimineaţă, înregistrându-se precipitaţii sub formă de lapoviţă. "Nu e nimic spectaculos. Avem temperaturi un pic peste valoarea de îngheţ. De acum înainte trebuie să ne aşteptăm la iarnă, deşi noi am vrea să mai întârzie, că mai avem treabă. Trebuie să ne aprovizionăm, să tăiem lemnele, mai sunt lucruri de făcut”, a povestit Stelică Mihuţă, aflat la staţia meteo Călimani (2.021 m altitudine).

Ninsoare de iarnă
Ninsoare ca în poveşti în Masivul Parîng, acolo unde s-a depus un strat de zăpadă gros de 10 centimetri. "Cum s-a luminat a şi început să ningă. Este exact ca iarna. Gata, trebuie să ne pregătim schiurile. Până acum a mai nins pe sus, pe creastă, dar acum zăpada a coborât până în staţiune”, este de părere Dan Breda, de la Salvamont Petroşani. Ninsoare a fost şi în Masivul Retezat, la staţia meteo Ţarcu.

Vine valu.' îmi ia baru'
Sâmbătă seară, un grup de turişti care făceau rafting pe Defileul Lăpuşului au solicitat intervenţia salvamontiştilor pentru că nu mai puteau înainta cu bărcile pe râul Lăpuş din cauza nivelului scăzut al apei. Dacă ar mai aşteptat până ieri, ar fi avut parte de distracţie pe cinste. Hidrologii au observat o creştere uşoarã a debitelor de pe principalele cursuri de apã care strãbat judeţul Maramureş. Conform postului Antena 3, în judeţele Maramureş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii care au cumulat 25 de litri pe metrul pătrat. De marţi, vremea se va ameliora. Precipitaţiile vor fi cu totul izolate, iar mercurul din termometre va trece de valoarea de 20°C.

No comments: