Friday, October 24, 2008

MAREA BUCLĂ 2009

Un parcurs care favorizează partea de sud-est a Franţei, expediţii în afara graniţei, în Monaco, Spania, Andorra şi Elveţia, o trecere rapidă prin Pirinei, revenirea contratimpului pe echipe şi trei finişuri în căţărare, la Arcalis, Verbier şi pe Mont Ventoux. Traseul ediţiei de anul viitor al Turului Franţei a fost prezentat miercuri, la Paris. Desigur, prima părere despre Marea Buclă 2009 i-a fost solicitată deţinătorului tricoului galben, Carlos Sastre.

"Traseul va fi dificil, mai ales în partea sa finală. Trebuie să începi bine, cu acel contratimp de 15 km, apoi să ai evoluţii bune în contratimpul pe echipe, după care vine prima etapă cu finiş în căţărare, încă din etapa a şaptea. Va fi dificil, de la început până la sfârşit, dar mai ales în ultima săptămână. Alpii vor face din nou selecţia în privinţa învingătorului, Pirineii oferă aceleaşi etape interesante şi frumoase, ca în fiecare an. Însă Alpii vor fi decisiv, cu contratimpul şi cu etapele de munte. Acolo va fi cea mai dificilă parte a cursei."

Absent anul trecut, deoarece echipa sa, Astana, nu a fost invitată la start, campionul din 2007, Alberto Contador, despre revenirea lui Mont Ventoux, după şapte ani.

"E clar că îmi convine mai mult această etapă, decât una de contratimp, lungă de 50 km. Totul va depinde de energia pe care ai păstrat-o până atunci. Dacă prinzi o zi bună, te descurci pe munte, ba chiar câştigi şi mai mult timp. Dacă ai prins o zi mai slabă, poţi pierde timp şi îţi poţi ruina şansele la victorie."

Startul va fi dat la Monte Carlo, cu un contratimp individual de 15 km. Înainte de intrarea în Pirinei este programat contratimpul pe echipe, la Montpellier, 38 km. Australianul Cadel Evans, despre această probă.

"Ştiu că avem o echipă puternică. Nu ştiu însă dacă avem cea mai puternică echipă la contratimp. Evident, va trebui să ne planificăm totul foarte bine şi să ne pregătim exemplar. Eu unul, prefer un contratimp pe echipe mai scurt, pentru că altfel ai nevoie de dio ani de pregătire a unei echipe competitive în acest gen de cursă. Un contratimp mai scurt face ca totul să fie mai interesant şi cursa mai corectă."

Ultimul cuvânt a aparţinut directorului de cursă, Christian Prudhomme. "Există voinţa creării unei competiţii cu suspans, în care să nu existe scheme tactice. Obiectivul este acela de a obliga echipele să lucreze altfel. Vreau ca tacticile prestabilite să dispară, deoarece ciclismul, în forma sa pură, trebuie să meargă mai departe."

Startul va fi dat pe 4 iulie, finişul fiind programat trei săptămâni mai târziu, pe 26 iulie, pe bulevardul parizian Champs Elysees. Totul, în direct la Eurosport.

No comments: