Thursday, October 23, 2008

Primãria Borsa, amendatã cu 100.000 de lei pentru un drum executat fãrã aviz în Parcul Muntii Rodnei

Garda de Mediu Maramures a amendat, azi, cu suma de 100.000 de lei, conducerea Primãriei orasului Borsa pentru executia, fãrã autorizatie de mediu, a unui drum în Parcul National Muntii Rodnei.
Comisarul Cãlin Crisan, din cadrul Gãrzii de Mediu Maramures, a declarat, azi, cã la marginea Parcului National Muntii Rodnei a fost executatã o cale de acces, pe o lungime de 700 de metri, cu avizul autoritãtilor locale din Borsa, dar fãrã sã existe si o autorizatie de mediu în acest sens.
Drumul a fost construit pentru utilajele care lucreazã la montarea unei telegondole pe pârtia de la Borsa.
"Autoritãtile locale din Borsa au creat un drum de acces în lungul viitorului traseu al telegondolei care va fi amplasatã în zonã. Se lucreazã la amenajarea fundatiilor, a stâlpilor, iar pentru a se ajunge la linia de telegondolã a fost creatã, cu buldozerul, o cale de acces în lungime de 700 de metri. E drept cã este la marginea Parcului National Muntii Rodnei, însã drumul a fost construit fãrã a exista vreo autorizatie de mediu", a spus Cãlin Crisan.
Comisarul de mediu a precizat cã, tinând cont de utilitatea lucrãrii, se va emite aviz, dar a specificat cã nu se putea trece cu vederea faptul cã autorizatia nu a fost cerutã înainte de începerea lucrãrilor.
"Eu cred cã drumul va rãmâne, pentru cã este un pilon de întoarcere a unei instalatii pe cablu, doar cã îmi este teamã cã lumea nu va constientiza cã este destinat doar acestei utilitãti, si nu accesului auto", a declarat comisarul de mediu, care a adãugat cã drumul se învecineazã cu un fond forestier în care sunt capre negre si cocosi de munte, specii ocrotite.
Autoritãtile din Borsa nu au dorit sã facã declaratii în legãturã cu amenda primitã, care a fost datã direct primarului orasului, Remus Stetco, potrivit prevederilor legii.
Cãlin Crisan a precizat cã o altã anchetã legatã tot de amenajarea unui drum într-o rezervatie naturalã se desfãsoarã si împotriva unei persoane fizice care a efectuat lucrãri neautorizate în Parcul Natural Muntii Maramuresului. În acest caz, Garda de Mediu a dispus sistarea lucrãrilor pânã la finalizarea cercetãrilor, pentru cã persoana are titlu de proprietate pe terenul în care a fãcut lucrãri.

2 comments:

Anonymous said...

ce chestie chiar nu pot sa cred. ma mir ca in final vad ceva de genul asta. ma asteptam sa treaca fara amenda, pe baza atentiilor

Bernadeta Szwagiel said...

E frectie la piciorul de lemn.