Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran constituie obiectul unui dosar penal, aflat în curs de solutionare la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, informeazã Ministerul Public , rãspunzând totodatã deputatilor cã dipozitiile legii nu prevãd imperativ o duratã a cercetãrilor.
"Ministerul Public a comunicat, încã din luna martie a acestui an, printr-o adresã oficialã transmisã Camerei Inferioare a Parlamentului, faptul cã sesizarea privind retrocedarea Castelului Bran si legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a acestuia formeazã obiectul unui dosar penal, aflat în curs de solutionare la Parchetul de lângã Curtea de Apel Bucuresti, unitate competentã având în vedere calitatea persoanei cercetate", se aratã într-un comunicat remis de cãtre Biroul de presã al Ministerului Public.
Totodatã, sursa citatã subliniazã faptul cã dispozitiile procedurale în materie penalã nu prevãd imperativ o duratã a cercetãrilor, aceasta trebuind sã fie doar una rezonabilã, în raport de complexitatea cauzei.
"Pânã la acest moment cercetãrile au fost finalizate doar partial, cauza fiind disjunsã, o parte a dosarului aflându-se pe rolul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Zãrnesti. Au fost dispuse cãtre conducerea Parchetului Curtii de Apel Brasov mãsuri de verificare a stadiului cercetãrilor având în vedere cã dosarul are o vechime de peste trei luni de la data sesizãrii", mai aratã sursa citatã.
Ministerul Public precizeazã cã, în conformitate cu "atributiile ce-i incumbã" prin Regulamentul Camerei Deputaþilor, va comunica, "cu celeritate, solutia ce va fi dispusã în cauzã", precizeazã sursa citatã.
Luni, secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat cã majoritatea institutiilor sesizate de cãtre presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, încã din luna octombrie 2007, au rãspuns în cazul retrocedãrii castelului Bran, însã Parchetul Înaltei Curti de casatie si Justitie (ICCJ) nu a dat un rãspuns Camerei, cu privire la concluziile verificãrilor sale.
Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape sase decenii dupã ce familia sa a fost fortatã de regimul comunist sã pãrãseascã tara, pe când el avea doar zece ani. Retrocedarea în naturã a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri între Ministerul Culturii si Cultelor, si avocati noului proprietar, ca urmare a modificãrii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti.
În forma initialã, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sã reintre în posesia castelului în naturã, chiar dacã ei au fãcut o notificare în acest sens încã de acum patru ani, ci urmau sã fie despãgubiti în bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari.
Legislatia ulterioarã din domeniul proprietãtii i-a îndreptãtit însã pe mostenitori sã solicite retrocedarea în naturã.
Pe de altã parte, avocatii lui Dominic de Habsburg au fãcut la începutul lunii decembrie 2006 o ofertã de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov.
În urma acestei oferte, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cãncescu, a anuntat cã vrea sã cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând sã acceseze un împrumut de tip leasing, pe o perioadã de zece ani, la o bancã austriacã, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerutã de proprietar.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerând cã suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta fãcutã si a anuntat cã a angajat firma americanã de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovãrii si vinderii proprietãtii.
Castelul Bran, a cãrui primã atestare documentarã dateazã din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turisti strãini, mai ales datoritã faptului cã este asociat cu numele lui Dracula - faimã ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.
În 1920, Consiliul orãsenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunostintã fatã de contributia ei la înfãptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lãsat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupã expulzarea din tarã a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat si devastat.
Castelul s-a deschis în 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si artã feudalã. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminatã în linii mari în 1993.
Prin documentul de retrocedare, proprietarii trebuie sã pãstreze destinatia de muzeu a Castelului Bran, timp de trei ani. Dupã expirarea acestui termen, proprietarii vor analiza posibilitatea ca Branul sã rãmânã muzeu.
Wednesday, October 1, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment