Tuesday, October 7, 2008

Predelutul, din cel mai mic, cel mai mare

Numãrul caselor în satul Predelut aparyinãtor comunei Bran s-a dublat în ultimii zece ani datoritã numãrului caselor de vacantã care s-au construit aici.
"Dacã acum zece ani, Predelutul era cel mai mic sat al comunei Bran , acum este cel mai mare din cauza numãrului mare de case de vacantã care s-au construit, ajungându-se acum la un numãr total de 350 de case", a declarat primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu.
În prezent cel mai mic sat al comunei este Sohodol, dar si acesta a început sã fie din ce în ce mai cãutat de cei care doresc sã construiascã, datoritã lucrãrilor de îmbunãtãtire a infrastructurii si pozitiei satului cu vedere spre Masivul Bucegi, masivul Piatra Craiului si Masivul Postãvarul, a arãtat primarul.
Potrivit primarului Hermeneanu, în ultimii trei ani, primãria Bran a eliberat peste 350 de autorizatii de constructie, în mare parte pentru pensiuni, cele mai multe dintre acestea construindu-se cu fonduri SAPARD.
"Din câte cunosc eu, în prezent zona Bran-Moeciu dispune de aproape 15.000 de locuri de cazare în pensiuni si minihoteluri, fiind singura zonã turisticã din tarã cu un numãr atât de mare de locuri de cazare. Lucrãm în prezent la refacerea planului de urbanism al zonei, în vederea reducerii numãrului de constructii noi, pentru a conserva mai bine zona si a pãstra traditiile locale", a mai precizat primarul Branului.
Comuna Bran nu are încã un sistem de canalizare si alimentare cu apã în conformitate cu standardele de statiune turisticã, ceea ce ar putea duce la pierderea acestui titlu.
Primarul Gheorghe Hermeneanu sustine cã la sistemul de canalizare si alimentare cu apã se lucreazã deja si lucrarea va fi gata în urmãtorii trei-patru ani.
"Nu vom pierde statutul de statiune turisticã, pentru cã avem foarte multe investitii în derulare si ne vom încadra în cerintele care se impun", a spus Hermeneanu.
Zeci de mii de turisti români si strãini viziteazã anual zona datoritã împrejurimilor, dar si castelului Bran.

No comments: