Thursday, March 12, 2009

Sezonul reducerilor!

La Bucureşti e vremea plimbărilor în parc, a ţinutelor cu decolteu, în vreme ce pe munte iarna nu dă nici un semn de slăbiciune. Pare incredibil, dar preţurile din staţiunile de pe Valea Prahovei au scăzut după 1 martie. Nu a fost vorba despre un cadou făcut femeilor, ci de unul destinat celor care iubesc sporturile de iarnă. Costurile la cazare au scăzut, costurile la echipament au scăzut şi ele, la fel s-a întâmplat şi cu cele la transportul pe cablu. În Sinaia şi în Predeal, un abonament valabil pentru ziua de vineri a scăzut de la 120 la 90 de lei. Două lucruri nu scad în această perioadă. Grosimea stratului de zăpadă şi dorinţa de adrenalină a celor care practică schiul. În Valea Dorului, stratul de zăpadă este de 120 de centimetri. Toate pârtiile de pe Valea Prahovei sunt deschise. Ieri, pe Valea Jiului, în Parâng şi la Straja a nins puternic. Cine alege să urce pe munte în acest week-end nu o face doar pentru zăpada de pe pârtie, ci şi pentru vremea bună care se anunţă. Terasele cabanelor se vor transforma în plaje, iar la întoarcerea acasă turiştii nu se vor mai lăuda cu turele făcute, ci cu bronzul de pe faţă.

Ninsorile de la începutul săptămânii au transformat pârtiile în cele mai căutate locuri la sfârşitul acestei săptămâni. La Sinaia, în Valea Dorului, stratul de zăpadă depăşeşte grosimea de un metru. A venit vremea schiului de primăvară. Nu urci pe munte ca să te bucuri doar de pârtie, ci şi de soarele care pare mai blând ca niciodată.Vremea rea de la începutul acestei săptămâni începe să îşi arate şi partea frumoasă. După ninsorile de luni şi marţi, precipitaţiile au dispărut, iar week-end-ul se anunţă numai bun pentru schi şi snowboard. Trăim una dintre puţinele perioade ale acestui sezon în care se poate schia pe toate pârtiile de pe Valea Prahovei. "Condiţii bune de schi pe toate pârtiile din Azuga", a anunţat primarul Adrian Purcaru. Totuşi, cei mai mulţi turişti se vor îndrepta către Valea Dorului, mai ales că preţul abonamentului de o zi a scăzut de la 120 la 90 de lei în cursul săptămânii de lucru.

ALTĂ LUME
A trecut vremea vacanţelor, dar gândul ne-a rămas în continuare la schi. Am ajuns în luna martie, iar la Sinaia, în Valea Dorului, încă se mai schiază. Nimic senzaţional pentru iubitorii sporturilor de iarnă, mai ales că altitudini mai mari de 1.800 de metri sezonul de schi se întinde, de obicei, cel puţin până la începutul lunii aprilie. Ninsorile consistente din week-end-ul trecut şi începutul acestei săptămâni reprezintă un balon de oxigen pentru oamenii de la munte, care plănuiesc acum să petreacă şi Sărbătorile Pascale pe pârtiile de schi. Pe Muntele Furnica, toate pârtiile sunt deschise la sfârşitul acestei săptămâni.Cine merge la Sinaia descoperă că zăpezile sunt şi ele fierbinţi, iar fiecare ninsoare care cade în postul Paştelui parcă miroase a linişte. Iubirea pentru schi şi snowboard se dovedeşte când te întorci acasă cu nasul şi pomeţii arşi de soare.

COMPETIŢII EXTREME
Săptămâna trecută, în Poiana Braşov a avut loc Cupa Postăvaru Night, competiţie de schi de tură dedicată celor care iubesc cu adevărat muntele. Mâine, gaşca se mută la Harghita - Mădăraş, acolo unde are loc Memorialul "Mike Csaba". Amatorii de free-ride, care nu ţin cont de nici un pericol, se vor aduna la Bâlea Lac pentru a participa la Inferno, cel mai tare concurs de free-ride din ţară. Câştigătorul va avea onoarea să meargă în Austria, acolo unde va avea loc finala europeană a acestei competiţii care a fost adusă în România de Martin Freinademetz, multiplul campion mondial de snowboard stabilit acum la Sibiu.

No comments: