Friday, May 15, 2009

Colibita ar putea fi declaratã statiune turisticã de interes national

Zona barajului de la Colibita, din judetul Bistrita-Nãsãud, ar putea fi declaratã, anul acesta, statiune turisticã de interes national, dupã ce presedintele filialei PD-L Bistrita-Nãsãud, deputatul Ioan Oltean, a depus la Ministerul Turismului un proiect în acest sens.
Ioan Oltean a declarat, azi, într-o conferintã de presã, cã a depus la Ministerul Turismului documentatia necesarã pentru ca zona Colibita sã devinã statiune si sã fie introdusã oficial în circuitul turistic national, având în vedere cã este deja o zonã foarte frecventatã de turisti.
La rândul sãu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nãsãud, Liviu Rusu (PD-L), a declarat cã, peste douã sãptãmâni, va fi organizatã licitatia pentru modernizarea a trei kilometri din cei 12,5 ai drumului care duce spre Colibita, fiind vorba de tronsonul ce leagã satul Mita de coada lacului de acumulare.
În acest sens, CJ a alocat, ieri, 1,1 milioane lei, dar suma totalã ar putea ajunge la cinci milioane, restul banilor urmând sã vinã din alte resurse financiare ale Consiliului Judetean, inclusiv din fondul de rulment.
Barajul Colibita a creat prin acumulare lacul Colibita, situat în Muntii Cãlimani. El a fost amenajat în perioada 1977-1991 în scop hidroenergetic, pe cursul râului Bistrita Ardeleanã.
Lacul are suprafata de 270 hectare, o lungime de 13 kilometri si un volum de 65 milioane metri cubi, fiind situat la o altitudine de 900 m.
Pe malurile lacului se aflã statiunea turisticã Colibita, unde s-au construit peste 300 de case de vacantã si pensiuni. Turistii vin la statiune pentru aerul pur, pentru pescuit si plimbãri cu barca, iar cazarea este asiguratã fie la pensiunile din zonã, fie în sistem camping.

No comments: