Wednesday, May 27, 2009

Incendiul de pãdure de fag dintr-o zonã dificilã, din Muntii Bârgãului, a fost izolat, dar nu stins

Incendiul dintr-o pãdure de fag din Muntii Bârgãului cu o vechime de circa o sutã de ani, izbucnit de ieri dimineatã într-o zonã dificilã, a fost izolat, azi dupã-amiazã, dupã ce s-au sãpat santuri adânci în perimetrul în care era focarul, dar, deocamdatã, focul nu a fost stins.
Purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã (ISU) Bistrita-Nãsãud, cãpitanul Vasile Trifan, a declarat cã în zonã sunt 40 de oameni care au sãpat un sant pentru a izola focarul, dar care nu pot intra în perimetrul în care arde pãdurea deoarece nu au apã, zona fiind accidentatã si temperatura foarte ridicatã.
"Sunt 12 oameni de la noi, pãdurari, jandarmi montani si mai multi localnici, circa 40 de oameni. Nu au putut face altceva decât sã sape un sant ca sã nu se extindã focul. Au izolat incendiul, dar nu îl pot stinge fiindcã nu se pot apropia din cauza temperaturii. E extrem de cald", a spus Trifan.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bistrita-Nãsãud, fiind vorba despre o zonã cu teren accidentat, reprezentantii Ocolului Silvic din Tiha Bârgãului au solicitat azi si ajutorul jandarmilor montani din Piatra Fântânele.
"Jandarmii suspendati în corzi au intervenit în zonele cele mai greu accesibile. Ei sapã santuri sã evite extinderea focului. Alãturi de acestia se aflã pompierii, reprezentanti ai Ocolului Silvic si locuitori din zonã. La fata locului, din cauza altitudinii se poate actiona doar cu sape si lopeti", a informat lt. Georgeta Cãsvan, purtãtorul de cuvânt al IJJ.
Sase hectare de pãdure de fag din Muntii Bârgãului, cu o vechime de aproximativ o sutã de ani, ard într-un incendiu care a izbucnit, azi dimineatã, într-o zonã izolatã.
Viceprimarul comunei Tiha Bârgãului, Gheorghe Oniga, a declarat, azi, cã incendiul a izbucnit în zona satului Tureac, ieri dimineatã, si cã nu a putut fi stins fiindcã în zonã nu se poate ajunge cu masini sau apã, iar stâncile s-au supraîncãlzit din cauza focului, ceea ce face ca interventia oamenilor sã fie foarte dificilã.
"Arde o pãdure de fag de circa o sutã de ani, care nu s-a exploatat. Am trimis acolo peste o sutã de oameni, care încearcã sã opreascã extinderea focului la o altã pãdure. Sunt cei de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã, dar si localnici. Nu stim deocamdatã cauza, s-ar putea sã fie de la o tigarã aruncatã la întâmplare, un ciob de sticlã care a stat la soare, foc deschis fãcut de vren cioban cu oile, nu stim exact", declara Oniga.
Pãdurea cuprinsã de foc este în zona Iliuta Bozghii, din comuna Tiha Bârgãului, într-o zonã accidentatã.

No comments: