Friday, May 15, 2009

Poiana cu narcise din Muntii Rodnei, în extindere

Poiana cu narcise din Muntii Rodnei, situatã la o altitudine de 1.600 de metri si care ocupã cinci hectare, este în continuã extindere, potrivit mãsurãtorilor efectuate, în ultimii trei ani, de specialistii din cadrul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei (APNMR).
Administratorul parcului, Doina Jauca, a declarat azi cã, în ultimii trei ani, parcul national a fost monitorizat printr-un sistem GPS, care permite efectuarea de mãsurãtori pentru stabilirea conturului poienii cu narcise, a traseelor turistice si a contructiilor din zonã, toate aceste date fiind transmite la Bucuresti, pentru a fi introduse în sistemul "România digitalã".
Mãsurãtorile în poiana cu narcise sunt efectuate în fiecare primãvarã, deoarece exista temerea ca aceasta sã fie afectatã de turisti, care nu se pot stãpâni sã nu plece acasã cu un buchet de narcise. Cu toate acestea, se pare cã pâlcurile de narcise s-au extins, motiv pentru care poiana, una dintre rezervatiile biologice din judetul Bistrita-Nãsãud, nu este în pericol.
Poiana cu narcise (Narcissus Angustifolius) este situatã pe versantul estic al muntelui Saca din Muntii Rodnei, la o altitudine de 1.600 de metri, într-o asociatie dominatã de Barba ursului. Rezervatia se aflã la sapte kilometri distantã de localitatea Valea Vinului, cei care urcã spre poianã având de urmat un traseu de trei ore de mers pe jos. Existã, de asemenea, si varianta turismului ecvestru, însã contra cost.
Alãturi de narcise (Narcissus angustifolius f.stellaris), aici întâlnim Opaita multicolorã (Lychnis nivalis), Crucea Pãmântului (Heracleum Carpaticum) si alte specii rare.

No comments: