Friday, May 29, 2009

Incendiul din Muntii Bârgãului, stins de ploaie

Precipitatiile cãzute în noaptea de joi spre vineri au ajutat la stingerea incendiului izbucnit încã de marti dimineata într-o pãdure de fag din Muntii Bârgãului, pe care echipele de interventie reusiserã doar sã-l izoleze prin sãparea unor santuri.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Bistrita-Nãsãud (ISU BN) a comunicat, azi, cã si-a retras fortele si mijloacele de interventie care au actionat pentru localizarea si lichidarea incendiului de pãdure de pe raza Vãii Tureacului, zonã administratã de Ocolul Silvic Tihuta-Colibita.
Precipitatiile cãzute în zonã s-au ridicat, potrivit datelor comunicate de Sistemul de Gospodãrire a Apelor Bistrita-Nãsãud, la aproape 28 de litri pe metru pãtrat, ploaia venind ca o manã cereascã nu doar pentru agricultori, ci si pentru pompierii si voluntarii implicati în actiunea de stingere a incendiului.
Potrivit ISU BN, flãcãrile au distrus patru hectare de lizierã din pãdurea de fag si brazi, desi initial se anuntase cã incendiul afectase sapte hectare de pãdure. Din primele cercetãri, se pare cã incendiul a pornit de la o tigarã aruncatã la întâmplare de persoane necunoscute.
Incendiul de pãdure din Muntii Bârgãului a mobilizat peste o sutã de voluntari, pompieri si jandarmi montani, care au fost nevoiti sã lupte cu flãcãrile doar cu lopeti si sape, pentru cã zona, fiind una stâncoasã, nu a permis accesul masinilor de pompieri.

No comments: