Friday, May 22, 2009

Mii de narcise au înflorit la poalele Retezatului

Mii de narcise au înflorit si asteaptã sã fie vãzute de turisti, la acest sfârsit de sãptãmânã, în localitatea hunedoreanã Sãlasu de Sus, cu ocazia celei de-a noua editii a Festivalului Narciselor, manifestare organizatã pentru promovarea acestei zone situate în imediata vecinãtate a Parcului National Retezat.
"Dupã ploaia de acum trei zile, poiana aratã extraordinar. Sunt mii de narcise care au înflorit si care pot fi vãzute doar în aceastã perioadã a anului. Pentru cã este un moment special, turistii pot culege una-douã flori pe care sã le ducã acasã, pentru a-si aduce aminte de aceste locuri", a declarat, azi, primarul comunei Sãlasu de Sus, Sorin Marica.
Poiana narciselor are o suprafatã de aproape 20 de hectare, fiind situatã între localitãtile Sãlasu de Sus si Nucsoara, la poalele Retezatului, accesul putându-se face si cu masina.
Oamenii locului spun cã primele narcise au fost aduse la Sãlasu de Sus în anul 1900 de un cetãtean olandez. Iubite de localnici pentru florile si parfumul lor, narcisele au fost protejate si au ajuns sã se dezvolte în perimetrul dintre cele douã sate.
Preambulul Festivalului Narciselor a fost fãcut, azi, la centrul de vizitare a Parcului National Retezat, unde a fost sãrbãtoritã Ziua Biodiversitãtii, urmatã de o excursie, pe jos, spre Cetatea Colt, la care au participat peste o sutã de elevi de la mai multe scoli si licee din judetul Hunedoara.
Autoritãtile locale au pregãtit, pentru duminicã, un spectacol de muzicã popularã în care vor evolua artisti cunoscuti ai folclorului românesc.
Traditiile zonei vor fi prezentate la Târgul Narciselor, organizat în centrul comunei Sãlasu de Sus.

No comments: