Saturday, May 30, 2009

Strat de zãpadã de patru-cinci centimetri pe crestele Muntilor Rodnei

Stratul de zãpadã mãsoarã între patru si cinci centimetri pe crestele Muntilor Rodnei, dupã ce a nins în noaptea de vineri spre sâmbãtã, iar echipele de salvamontisti le recomandã turistilor care urcã pe munte sã se echipeze corespunzãtor.
Seful Serviciului Public Salvamont Bistrita-Nãsãud, Marcel Berbecar, a declarat, azi, cã ninsorile de la sfârsitul lunii mai sunt rare, cu toate cã pe crestele înalte zãpada nu se topeste nici în timpul verii.
"Toatã zona de creastã este albã. Ineul, Vârful Rosu, Corognisul. Este si putin cam frig, nu cred cã sunt mai mult de 3-4 grade Celsius, în vale, iar pe vârf si mai putin. Nu am mai întâlnit de multã vreme ninsori la sfârsitul lunii mai", a spus Marcel Berbecar.
Potrivit acestuia, zãpada s-a asternut într-un strat subtire, de patru-cinci centimetri, la peste 1.700 de metri altitudine.
Echipe de salvamontisti au urcat, azi, în Muntii Rodnei, pentru a verifica dacã în zonã sunt turisti surprinsi de vremea rea.
"Nu am întâlnit deocamdatã pe nimeni, nici nu avem informatii cã ar fi cineva. Oricum, îi avertizãm pe iubitorii muntelui sã nu plece la drum dacã nu sunt echipati corespunzãtor", a spus Berbecar.
Potrivit meteorologilor, în noaptea de vineri spre sâmbãtã în judetul Bistrita-Nãsãud cel mai frig a fost la Piatra Fântânele, unde s-au înregistrat douã grade Celsius.

No comments: