Aproape 10 hectare de pãsune alpinã de pe vârful Corongis, din Muntii Rodnei, situat la 1.987 metri altitudine, au ars, în cursul zilei de ieri, dupã ce persoane necunoscute au dat foc vegetatiei uscate.
Vegetatia a ars timp de zece ore si paguba ar fi fost, probabil, mult mai mare, dacã incendiul nu ar fi fost observat de trei turisti care se aflau în zonã si care au sunat la 112, pentru a cere ajutor.
Pânã la sosirea echipajelor de interventie, cei trei tineri, unul de 24 ani din orasul bistritean Sângeorz-Bãi si doi de 26 ani, din Suceava, au încercat sã stingã focul cu picioarele.
Potrivit administratorului Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca, la fata locului s-au deplasat trei rangeri, trei salvamontisti, patru jandarmi montani de la Rodna si sase membri ai echipajului de interventie din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Rodna.
Lupta cu focul a fost una dificilã, deoarece incendiul fusese pornit intentionat, din mai multe pãrti, dar si pentru cã zona este una greu accesibilã. În cele din urmã, la cãderea serii, focul a fost stins, dar jandarmii montani au urcat si azi dimineata pe vârful Corongis, pentru a se asigura cã incendiul nu se va repeta.
Cele 10 hectare de vegetatie uscatã care au ars apartin, administrativ, de primãria comunei Feldru din judetul Bistrita-Nãsãud. În acest caz a fost deschisã o anchetã, în încercarea de a fi identificate persoanele care pus intentionat focul.
Parcul National Munþii Rodnei, înfiintat în anul 1932, este cea mai întinsã arie protejatã din nordul Carpatilor Orientali, având o suprafatã de 46.339 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei în anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreazã atât geologiei si geomorfologiei muntilor, cât si prezentei a numeroase specii de faunã si florã, endemite si relicte glaciare.
Monday, May 25, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment