Friday, May 15, 2009

Motociclisti de valoare la Enduro-Panorama

Zeci de motociclisti din Europa vor lua parte, timp de trei zile, la competitia "Enduro-Panorama", organizatã în perioada 15-17 mai, în Tinutul Pãdurenilor din judetul Hunedoara, startul fiind prevãzut sã fie dat din comuna Ghelari, în Muntii Poiana Ruscã.
Traseul contine mai multe pasaje tehnice, care îi dau un caracter solicitant. Participantii vor avea de trecut mlastini, cariere de piatrã, halde de steril, râpe, urcãri pe bolovãnis si treceri pe poteci înguste.
Printre invitatii care au confirmat participarea se numãrã francezii Marco Joriot - multiplu campion national al Frantei si Patrick Boissy - apreciat ca unul dintre cei mai experimentati "enduristi", Katany Peter-campionul national al Ungariei, Mani Gyenes si Romeo Dunca - care au "alergat" în Raliul Paris-Dakar, Ervin Kovacs - câstigãtor al Campionatului european de enduro, vedeta Antena 1 Dani Otil.
"Prezenta unor actuali si fosti campioni mondiali este o garantie cã "Enduro - Panorama" va fi un spectacol veritabil pe douã roti. Motociclete tari, aventurã, adrenalinã si pasiune pentru extrem - asta înseamnã competitia din Tara Pãdurenilor, competitie al cãrei traseu a fost verificat "la centimetru" de celebrul endurist Francois Vuillet - locul 8 în RedBull Romaniacs, clasa expert single", se aratã într-un comunicat al organizatorilor, Clubul "Haita" Deva.
Evenimentul debuteazã azi, 15 mai, la ora 18.00, prin demonstratii cu motociclete de teren urmate de un prolog pentru cele douã clase A si B ("profil" si "hobby"). Una dintre demonstratiile din prolog va fi realizatã de campionul national de motocros, Mihai Stoichescu, supranumit "Christian Pfeiffer al României". El va executa câteva acrobatii de "stunt riding".
Prologul va fi unul spectaculos pentru participanti si public si se va desfãsura pe marginea unei cariere de piatrã. Proba presupune si trecerea prin clãdiri dezafectate si va stabili ordinea la start.
În concurs, se pot înscrie doar pilotii care au motociclete adaptate pentru teren accidentat si echipamentul de protectie necesar. Terenul de concurs este marcat cu bandã, iar fiecare participant va primi o hartã a zonei si numerele de contact în caz de urgentã. Parcul moto va fi pãzit permanent pentru evitarea unor situatii nedorite.
Startul efectiv al competitiei va fi dat maine, 16 mai, la ora 10.00. În functie de timpul obtinut la prolog, participantii vor pleca pe traseu la fiecare 30 de secunde. Traseul primei zile de concurs însumeazã 60 de kilometri cu 12 probe speciale.
Primul punct de interes este în satul Runcu Mare, între orele 12.00 si 13.00, de unde spectatorii pot urmãri o urcare spectaculoasã pe un traseu stâncos. Al doilea punct de interes este o haldã de steril, între satele Govãjdie si Lelese, unde concurentii vor ajunge în jurul orei 14.00.
Sâmbãtã seara, organizatorii au pregãtit o searã pãdureneascã.
Duminicã, 17 mai, dupã startul de la ora 11.00, participantii vor avea de înfruntat 40 de kilometri de traseu si 8 probe speciale. Spectatorii vor putea urmãri prima specialã în zona Toplita - o urcare greoaie, unde motociclistii vor ajunge la 10 minute dupã start. În jurul orei 12,30, în satul Florese, publicul poate urmãri o altã probã specialã alcãtuitã din douã urcãri spectaculoase.
Premierea sportivilor va avea loc duminicã, în jurul orei 16, când primii trei clasati de la fiecare categorie vor urca pe podium.
Organizatorii roagã publicul sã pãstreze distanta necesarã evitãrii oricãrui accident.

No comments: