Sunday, May 31, 2009

Trei turisti blocati în Masivul Piatra Craiului, recuperati de salvamontisti

Un profesor de la un liceu din Brasov si douã eleve au rãmas blocati, ieri, în Masivul Piatra Craiului, dupã ce au încercat sã urce pe Vârful Ascutit, desi în zonã începuse sã ningã si acestia nu erau echipati corespunzãtor, salvamontistii reusind sã îi recupereze dupã aproximativ patru ore.
Potrivit sefului Salvamont Zãrnesti, Ion Pivodã, profesorul de la Colegiul National de Informaticã "Grigore Moisil" din Brasov a plecat împreunã cu trei eleve într-o excursie, încercând sã urce pe Vârful Ascutit.
Pivodã a spus cã una dintre eleve a rãmas la o cabanã, astfel cã profesorul a încercat sã urce pe Vârful Ascutit doar cu douã eleve.
"Profesorul brasovean si cele trei eleve au plecat, în jurul orei 10:30, spre creasta Piatra Craiului si au încercat escaladarea Vârfului Ascutit. Zãpada era destul de mare si începuse sã viscoleascã, iar cei trei si-au dat seama cã nu mai pot înainta si au sunat, în cursul dupã-amiezii, la numãrul de urgentã 112, pentru a chema ajutor", a mai spus Pivodã.
Potrivit sursei citate, profesorul, în vârstã de 54 de ani, nu era echipat corespunzãtor, fiind încãltat în pantofi sport si purtând haine subtiri, la fel ca si elevele.
"Cei trei au dat dovadã de inconstientã totalã, iar când i-am gãsit vorbeau toti trei în acelasi timp, erau foarte speriati si aproape sã intre în soc hipotermic. Dacã nu i-am fi gãsit la timp, cu sigurantã ar fi murit", a afirmat seful Salvamont Zãrnesti.
Salvamontistii din Zãrnesti au intevenit cu 14 oameni si douã tãrgi si, în jurul orei 19:00, cei trei au fost preluati si dusi la un refugiu, unde li s-au dat haine de schimb si ceaiuri calde.
Cei trei nu au avut nevoie de spitalizare, fiind în afara oricãrui pericol.

No comments: