Voluntarii si membrii Asociatiei EcoLogic au demarat, azi, actiunea de marcare a traseelor turistice si a celor destinate alpinismului din rezervatia Creasta Cocosului.
Actiunea de cartare a traseelor turistice va dura toatã luna iunie, iar turistii, care ajung în Muntii Gutâiului si au printre obiectivele turistice si Creasta Cocosului, au fost sfãtuiti sã evite traseele pe care se lucreazã.
Coordonatorul proiectului din cadrul Asociatiei EcoLogic, Emil Pop, a spus cã operatiunile de cartare a traseului turistic din Rezervatia Creasta Cocosului sunt deosebit de dificile din cauza terenului accidentat.
"Munca în teren este complicatã din cauza reliefului care ne obligã sã cãrãm în spinare toate materialele întrebuintate la marcare. Pe lângã vopsele, indicatoare din lemn, trebuie sã ducem în spinare si stâlpii din lemn pe care sunt montate o parte dintre marcajele traseului. Intentia noastrã este sã marcam tot traseul care mãsoarã aproximativ 20 de kilometri pânã se ajunge pe platoul montan al Crestei Cocosului, undeva la altitudinea de 1.400 de metri. Pe anumite distante se mai pot folosi vehicule auto pentru cãratul materialelor de cartat, dar, pe la 900 de metri, abandonãm masinile si ducem toate materialele în spate. Din cauza terenului accidentat, operatiunile de cartare vor dura toatã luna iunie, iar, odatã finalizate, turistii vor avea acces în Creasta Cocosului în conditii mult mai sigure. Turistii care intentioneazã sã urce pe munte în aceastã perioadã trebuie sã tinã cont cã traseul este un pic stânjenit din cauza lucrãrilor de cartare si trebuie sã fie mult mai precauti si atenti la modul cum abordeazã muntele. Concomitent cu acestã operatiune vom marca si traseele montane din Creasta Cocosului unde se face alpinism", a spus Emil Pop.
Activitatea de inventariere si reconditionare a traseelor turistice si a celor destinate alpinismului au fost demarate în cadrul proiectului "Managementul ariei protejate Creasta Cocoºului" si este implementatã de Asociatia EcoLogic din Baia Mare cu finantarea Ministerului Mediului si Dezvoltãrii Durabile si Administratia Fondului de Mediu.
Proiectul vizeazã protectia si conservarea elementelor naturale de mediu cu semnificatie ecologicã, stiintificã si peisagisticã din versantul montan Creasta Cocosului, situat în Muntii Gutâiului la o altitudine de 1.445 de metri.
Rezervatia Cresata Cocosului se aflã în custodia asociatiei EcoLogic din Baia Mare din anul 2005.
Reconditionarea traseului turistic si a peretelui de escaladã din Creasta Cocosului era necesarã mai ales în folosul turistilor care urcã pe munte atât vara, cât si iarna.
Ioan Tripon, directorul Biroului Maramures Info Turism, a spus cã foarte multi turisti români, dar si strãini preferã sã ajungã în Rezervatia Creasta Cocosului pentru a admira panorama Muntilor Gutâi de la altitudine.
"Creasta Cocosului este un platou aproape plat, de origine vulcanicã, iar odatã ajuns pe vârf ai senzatia cã te afli pe un teren de fotbal imens. Alpinistii preferã sã se antreneze ori sã participe la concursuri de cãtãrare pe peretii piscului deoarece terenul este destul de dificil, dar si pentru cã au satisfactie maximã odatã ajunsi pe coama platoului. Munca voluntarilor asociatiei EcoLogic va multumi pe toti iubitorii muntelui care aleg sã petreacã mici vacante pe Creasta Cocosului", a spus Ioan Tripon.
Marcarea traseelor destinate alpinistilor se executã de cãtre cãtãrãtori atestati din municipiul Sighetu Marmatiei care participã voluntar la proiect.
Ministerul Mediului si Dezvoltãrii Durabile a alocat acestui proiect suma de 130.000 de lei, iar cu 10% din valoarea investitiei participã asociatia EcoLogic din Baia Mare.
Friday, May 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment