Friday, May 15, 2009

ELOD PAL PAL, EPISODUL AL DOILEA

ITI PARE RAU CA TE-AI INDEPARTAT DE SCHI PENTRU PRESA?
Presa este o preocupare placuta, imi place enorm sa scriu, sa comentez evenimente, dar este mai degraba un hobby. Inca nu am certificate obtinute in acest domeniu. Pentru asta am venit la aceasta facultate. De schi m-am indepartat pentru ca eu nu cred ca se poate ajunge la performante mari la nivel international, iar in tara succesul nu inseamna o indeplinire a scopurilor. Din experienta mea si a celorlalti am observat ca exista un nivel la care mai toti renunta. Nimeni nu a ajuns sa spuna ca traieste bine din schiul alpin.
CA SA FACI PRESA NU ITI TREBUIE UN CERTIFICAT, CI TALENT
Ca sa ajungi la locurile preferate trebuie sa arati documente valoroase. Nimeni nu te baga in seama pe baza talentului. In orasul meu natal am cunoscut multi jurnalisti si sportivi prin intermediul carora am reusit sa lucrez in presa, dar la case mai mari nu merge fara diploma.
UNDE ITI DORESTI SA LUCREZI?
Mai intai doresc sa termin facultatea. Nu imi fac planuri pentru viitorul indepartat. Imi place foarte mult acasa, dar deocamdata nu ar merita sa ma intorc din punct de vedere financiar. Asta mai vedem, cine stie ce se intampla pana atunci. Voi urma drumul care mi se pare cel mai drept si bun. Asa am facut vara trecuta, cand am venit la Viena.
CARE A FOST CEL MAI FERICIT MOMENT PE CARE L-AI TRAIT IN SCHI?
Acele sapte zile in care am urcat pe podiumul campionatelor nationale. In afara de asta, sunt enorm de multe lucruri de nepretuit, cum sunt sportul, natura, colegii din jur, tarile vizitate, limbile invatate, ambitia, si maturizarea. Acestea sunt avantajele sportului.
AI SIMTIT VREODATA CA FACI SCHI ALPIN DEGEABA?
Nu! Nimic nu se face degeaba. Exista puncte de vedere din care pot spune ca nu eram multumit.
De exemplu, la un moment dat mi-am dat seama ca nu ma pot astepta la o cariera bogata in glorie, ca schiul la noi e uitat de sponsori, nu prezinta interes, este uitat de multi ori si de federatie. E greu de acceptat ca mergem in cantonament pe banii parintilor nostri. Nu avem echipament la fel, nu avem un antrenor comun.

DE CE FUG SPONSORII DE SCHIUL ROMANESC?
Pentru ca nu avem rezultatele necesare ca sa stie Europa de noi. Primul pas ar trebui sa-l faca un management bun al federatiei. Apoi, incet, incet, cred ca am ajunge mai sus. Acum, singura sportiva care da semne de speranta este Edit Miklos. Pe urmele sale ar putea calca schiul romanesc, asa cum a facut si Croatia dupa fratii Kostelic. Diferenta este ca ei au avut planuri, au inceput sa vina si sponsorii, mediatizarea si asa mai departe. Un alt argument important este ca sporturile ca schiul fond sau biatlonul au rezultate mai bune decat noi. Asa, schiul alpin ramane de multe ori in umbra. Noi avem nevoie de conditii mai bune pe partie, de echipament mai scump, de mai multa pregatire pe zapada, in strainatate. Aceste lucruri costa mult.
AI AMINTIT DE MEDIATIZARE. NU CREZI CA LIPSA MEDIATIZARII ESTE SI DIN VINA SPORTIVILOR?
Ba da, vina este una reciproca, dar cineva trebuie sa miste ceva. Schiul alpin in Romania este practicat de cei care isi pot permite sa-si cumpere materialul de sport, sa plece in cantonament in strainatate. Asta nu e normal, pentru ca asta nu inseamna ca tot ei sunt cei mai talentati. Dar atata timp cat nu se obtine ajutor de la Federatie sau de la sponsori, nu putem inainta. Este de mirare ca in aceste conditii exista sportivi care nu renunta la visurile lor si continua sa cheltuie bani grei. Asta am facut si eu, o pot multumi parintilor, dar asta nu se poate face pana la infinit.
AI SPUS CA VINA PENTRU MEDIATIZAREA SLABA A SCHIULUI ALPIN ESTE IMPARTITA. PE LANGA SPORTIVI, CARE SUNT CEILALTI VINOVATI?
Mediatizarea sportiva inseamna aproape in totalitate fotbal. Este de rasul lumii ca putem sa vedem un meci din liga a 2-a in direct si nu aflam nimic despre CN de schi alpin. Sau as putea aminti sporturi mai fructoase ca caiacul canoe, gimnastica, atletismul. Handbalul si baschetul mai sunt bagate in seama. Bineinteles, media raspunde la chemarea banilor. Din cauza asta nu vedem schi intern la televizor, in ziare sau la radio.
DAR PRESA NU BAGA IN SEAMA SCHIUL PENTRU CA NU SUNT REZULTATE, IAR TOTI SPORTIVII DE LA SCHI ALPIN SUNT NISTE ANONIMI.
Nu rezultatele joaca rolul cel mai important. Fotbalul ce rezultate are? Sunt mai bune decat cele de la sporturile olimpice din care am adus medalii?
FOTBALUL ESTE CEL MAI MEDIATIZAT SPORT DIN LUME. ARE PARTE DE PROMOVARE EXCESIVA PESTE TOT, NU DOAR IN ROMANIA.
Nu vreau sa fiu rau, dar de exemplu in Austria nici mediatizarea fotbalului si nici a schiului, care e sport national, nu este excesiva. Exista un echilibru mai bun.
IN AUSTRIA EXISTA UN ECHILIBRU IN ORICE.
Sunt lucruri pe care nu le putem schimba noi.
LA CE REZULTATE NE PUTEM ASTEPTA DIN PARTEA LUI EDIT MIKLOS LA VANCOUVER?
Avand in vedere ca regulile sunt asemanatoare cu cele de la CM, sper sa intre in top 30 la Coborare.
TREBUIE PRIVITA CA O PERFORMANTA CALIFICAREA LA JOCURILE OLIMPICE?
Da, pentru un schior din Romania calificarea la Jocurile Olimpice este cea mai mare onoare.
EU NU SUNT DE ACORD CU TINE. DE CE SA FIE ONOARE DACA TE DUCI ACOLO SI ESTI UMILIT?
Sa reprezinti tara ste fructul unei cariere. Sa nu uitam ca nimic nu se da gratis. E vorba despre multe sacrificii, munca, bani, si rabdare. Cred ca un schior din Romania trebuie sa fie multumit cu o prezenta la Olimpiada. Bineinteles ca rezultatul nu poate fi prea stralucitor, dar nu ne putem compara la nici un capitol cu cei care ne bat. Pacat ca ne batem cu tarile care nu inseamna nimic pentru sporturile de iarna, dar din pacate asta e locul nostru.
DAR NU E MAI BINE SA TE MULTUMESTI CU UN POST DE SEF DE GARA LA VASLUI DECAT CU UNUL DE IMPIEGAT LA BUCURESTI?
Nu se compara. Nu stiu ce vrei sa spui cu asta. Cred ca vrei sa spui ca de exemplu un titlu national inseamna mai mult decat o prezenta la Jocurile Olimpice. Eu, sincer, m-as multumi cu o prezenta la Olimpiada.
NU ASTA VREAU SA SPUN. E MULT MAI IMPORTANT SA MERGI LA OLIMPIADA DECAT SA CASTIGI UN TITLU NATIONAL. VREAU SA SPUN CA NU TREBUIE SA SARI PESTE ETAPELE FIRESTI DIN VIATA UNUI SCHIOR. EU CRED CA INAINTE DE OLIMPIADA TREBUIE SA FACI MACAR CUPA EUROPEI.
Dar Edit a facut Cupa Europei si Cupa Mondiala. Cu Florentin Nicolae este o alta treaba. El si-a urmat doar visul de a ajunge la Torino. A reusit, dar a fost umilit. Cu toate acestea il pot intelege. Gandeste-te, ce scop crezi ca trebuie sa urmeze un schior din Romania?
FLORENTIN NICOLAE TREBUIE APRECIAT PENTRU FAPTUL CA A FOST ACOLO. LA FEL SI CEILALTI CA EL. DAR CRED CA AR FI FOST MAI BINE PENTRU SCHIUL ROMANESC SA SE MEARGA PRIN ETAPELE NORMALE, NU DIRECT LA OLIMPIADA.
Nimeni nu o sa evite o participare la Jocurile Olimpice daca este calificat.
NICI EU NU SPUN LUCRUL ACESTA. E O OCAZIE RARA! DAR CRED CA SPORTIVULUI I-AR FI MAI BINE, AR AVEA MAI PUTIN TRAC, DACA AR FACE SI ALTE CURSE TARI INAINTE DE OLIMPIADA.
Depinde ce doreste sportivul. Daca ar proceda cum zici tu, atunci nu s-ar repezi la cursele din Balcani, ci ar incerca sa obtina biletele din Italia sau Austria
SI DACA AR OBTINE PUNCTELE DIN AUSTRIA SAU ITALIA NU CREZI CA AR AVEA SANSE MAI MARI SA NU SE FACA DE RAS LA OLIMPIADA?
In tarile alpine punctele se fac mai dificil, deci acele puncte ar reflecta valoarea adevarata a sportivului in comparatie cu adversarii de la Olimpiada. Cu cat e concursul mai greu, cu atat e mai greu sa faci puncte mai bune.
CARE ESTE CEA MAI FRUMOASA SCHIOARE DIN ROMANIA?
Sorina Sandu.
ESTI UNUL DINTRE CEI MAI DESTEPTI OAMENI CARE A TRECUT PRIN SCHI. POATE CHIAR CEL MAI DESTEPT. AI O VIZIUNE MODERNA, STUDIEZI LA UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE UNIVERSITATI DIN LUME. NU TI-AR PLACEA SA TE IMPLICI CA MANAGER IN SCHIUL ROMANESC?
In viitor orice este posibil. Acum gandul imi sta la facultate! Mi-ar placea foarte tare sa combin sportul cu domeniul umanistic pe care il studiez acum. D-asta m-am axat ca practicant de jurnalism pe sport.
DIN NOUL VAL DE SCHIORI, PE CINE VEZI LA OLIMPIADA DIN 2014?
Mai e mult timp pana atunci, dar luand in considerare vointa si hotararea unor sportivi, cred ca va fi o concurenta mare intre Alexandru Barbu, Bogdan Olaru, Kund Kopacz si Ioan Achiriloaie. Sunt sportivi de valoare si cred ca ei sunt talentati, lucreaza mult, si ceea ce e cel mai important, stiu sa se comporte, sunt timizi.
COMPORTAMENTUL ESTE UN AVANTAJ?
Da, intotdeauna. Daca stii sa te comporti frumos esti tratat cu totul altfel. In ciuda rezultatelor bune trebuie sa arati respect, seriozitate, politete. Eu am avut antrenori care au stiut sa ne educe foarte bine. Viata nu inseamna o partie de schi, ci multe alte lucruri. Mereu s-a pus accent pe educatie, pe comportament.
CARE ESTE CEL MAI BUN ANTRENOR DIN ROMANIA?
Ferenc Bonis.
DAR EL NU MAI ANTRENEAZA IN ROMANIA ACUM.
Sunt multi altii care fac treaba buna, dar la domnul Bonis se vad cele mai multe rezultate, stie sa arate seriozitate, se bucura de un respect enorm in tara, stie sa educe tinerii, si e foarte inteligent. Din pacate nu mai antreneaza in Romania, dar cei care au trecut prin mana lui au avut rezultate.
DACA S-AR FACE UN LOT NATIONAL DE SCHI ALPIN, PE CINE AI PUNE ANTRENOR?
Avand in vedere ca domnul Bonis nu mai antreneaza, cred ca l-as alege pe domnul Mihai Olaru. Dar imi place foarte tare cum lucreaza Andrei Szilagyi. E din noul val, tanar, foarte flexibil, si e serios. Cred ca noua generatie trebuie sa insemne inovatie in schiul alpin romanesc. Asta ar insemna o sansa pentru cei tineri.

16 comments:

Anonymous said...

Pentru facultatea aia renumita iti trebuie bani nu inteligenta !si asta din pacate, e cam singurul lucru cu care se poate lauda susnumitul.

Anonymous said...

Invata cum se scrie corect in limba romana si apoi sa comentezi.

Anonymous said...

Ba cat de rautaciosi sunt unii ma... Cum apare un interviu pe blog, imediat sar cu gura!!! nu a fost un interviu la care sa nu comenteze cineva...Mergeti ma si bateti-va coasa si nu ne mai obositi!!! Constipati ce sunteti!!!

Anonymous said...

e ca la schi, merge numai cine are bani. toti sunt nulitati.

Anonymous said...

corecteaza-ma tu desteptu-le !!!

Anonymous said...

vad ca suferi rau de tot

Anonymous said...

evident, astea sunt comentariile unuia care isi imagineaza ca a descoperit apa calda. nu esti dekt un gras care skiaza cu pile. tu daca aveai bani mai faceai ski?

Achiriloaie said...

Multumesc pentru incredere Eli. Succes acolo !

Anonymous said...

akiroloaie e skier? mai trebuie sal laode pe staicu/

achiriloaie said...

GUNOI DE OM :*

Achiriloaie said...

TU, nu dragos !

Anonymous said...

nu e pentru cine se potriveste, e pentru cine se nimereste

Achiriloaie said...

Corect. Ma scuzati dar m-a luat valu.

Anonymous said...

staiku e un betiv prdinar, care skiaza pe pile.

Anonymous said...

ba pe blogguri au toti gura.te drecu de bou ce comentezi ma?dute si zi in fata daca te crezi asa de tare.

Bernadeta Szwagiel said...

Dar tu de ce nu te semnezi daca tot dai lectii de morala? (Sorin Anghel)