Ips Typographus, gândacul de scoartã, cu un diametru de cinci milimetri care atacã în special molidul, dar si alte foioase, s-a înmultit de cinci ori în acest an, în pãdurile din Poiana Brasov, Timisul de Sus, zona Rãcãdãu. Gândacul atacã scoarta copacului, dupã care acesta se usucã.
Înmultirea gândacului este favorizatã în special de copacii doborâti de vãnt, iar zona cea mai afectatã este portiunea de pãdure dintre Brasov si Poiana Brasov, unde furtuna puternicã de la sfârsitul lunii decembrie 2005 a doborât la pãmânt peste 2.400 de copaci, adicã 8.000 de metri cubi de masã lemnoasã.
Cei care parcurg acest drum pot vedea mai multe locuri în pãdure fãrã copaci, iar cei care au fost plantati sunt încã destul de mici.
Gabriela Isaia, sef lucrãri la specialitatea Protectia Pãdurilor din cadrul Facultãtii de Silviculturã, sustine cã acesti gândaci atacã copacii în fiecare an, "dar în acest an atacul a fost mai puternic". Ea a adãugat: "Aceastã situatie va mai dura un an sau doi, dupã care numãrul gândacilor va scãdea. Dupã monitorizarea fãcutã pânã acum, cu ajutorul unor curse speciale montate în pãdure, se prindeau în jur de 3.000 de gândaci pe sezon, dar acum s-a ajuns la un numãr de 16.000. Cursa functioneazã pe bazã de feromoni. În mijlocul ei se pune un pliculet care are rolul de a-i atrage. Gândacul zboarã spre plic, se loveste de peretii cursei, dupã care acesta cade într-un borcan colector."
Isaia a tinut sã precizeze cã studentii Facultãtii de Silviculturã au monitorizat si studiat si pânã acum acest fenomen, mai ales cã pe lângã gândacul de scoartã, alte nouã specii de gândaci sunt monitorizate de studenti, dar se pare cã în acest an, Ips Typographus s-a înmultit peste asteptãri.
Silvicultorii spun cã singura cale pentru a scãpa de numãrul mare al gândacilor este scoaterea masei lemnoase doborâte de vânt din pãdure. Marea problemã este aceea cã valorificarea lemnului se face destul de greu, din cauza calitãtii slabe a acestuia. Aceleasi surse spun cã nu este un fenomen alarmant, nu va dispãrea pãdurea, dar în acest an s-a ajuns la un maxim al numãrului de gândaci.
Silvicultorii aplicã tratamente chimice, mai ales în zonele acesibile, unde se pot deplasa cu instalatiile pentru stropit, iar acolo unde se observã atacul scoartei, copacul este curãtat.
Thursday, May 14, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment