9 kilometri este distanţa dintre Lupeni şi staţiunea Straja 250 centrimetri este grosimea stratului de zăpadă la Bâlea Lac 50 de lei costă un meniu la Sinaia în restaurantul de la Cota 2000. Din farfurie nu lipsesc caltaboşii Q7 şi cârnaţii Elodia.
În ciuda temperaturilor foarte ridicate din această perioadă, schiorii vor avea parte de un Paşti pe pârtie dacă aleg să meargă la Bâlea Lac, Straja sau la Sinaia.Să nu vă faceţi cruce până la pământ dacă în această mini-vacanţă prilejuită de Învierea Domnului veţi vedea oameni mergând spre munte cu schiurile sau placa de snowboard pe maşină. Sezonul s-a închis în aproape toate staţiunile, dar mai există zone în care românul se poate da pe zăpadă. Şi nu vorbim aici despre văile din Parîng, Bucegi, Călimani, Vlădeasa sau Făgăraş, unde se va schia până în iulie fără nici un fel de probleme. Discutăm despre Straja şi Sinaia, staţiuni care au instalaţii de transport pe cablu, staţiuni în care se va putea schia chiar şi în ziua de Paşti.
RELIGIE ŞI SCHI
Pentru că stratul de zăpadă de pe pârtiile Mutu, Constantinescu şi Platoul Soarelui s-a topit, lumea nu s-a înghesuit deloc să-şi rezerve un loc de cazare în staţiunea hunedoreană Straja. Din păcate, numărul iubitorilor sporturilor de iarnă care cunosc faptul că pe Canal şi Lupului, care au orientare nord-estică, încă se mai poate schia în condiţii bune este foarte mic. În Săptămâna Mare, elevii din Lupeni au avut parte de o tabără de primăvară la schi fără să scoată vreun leu din buzunar. Copiii au urcat în fiecare zi în Straja cu telescaunul, s-au echipat şi au schiat în voia cea bună pe pârtia Lupului. Seara, ei s-au întors acasă tot cu telescaunul.Acest program are darul de a promova schiul alpin în rândul noii generaţii, mulţi dintre şcolarii din Lupeni ajungând destul de rar în Masivul Vâlcan. Turiştii care urcă în Straja vor avea parte de un Paşti de poveste. În această seară vor putea lua parte la "Drumul Crucii", pelerinaj ce se întinde pe o lungime de 9 kilometri. Plecarea este din oraşul Lupeni, punctul final fiind Crucea Eroilor din staţiune. Pe drumul care leagă oraşul de Straja, cei 10.000 de pelerini care vor participa vor face 14 popasuri la fiecare cruce de marmură ridicată pe traseu.Slujba de Înviere va fi organizată la Straja, unul dintre cele mai frumoase aşezăminte de cult din ţara noastră.Stratul de zăpadă pe cele două pârtii care sunt deschise în continuare are o grosime de 40 de centimetri.
ASALT ÎN VALEA DORULUI
Sinaia ajunge să-şi merite renumele de "Perla Staţiunilor de Schi" din momentul ce sezonul de schi nu a fost închis nici până la această dată. Stratul de zăpadă pe pârtiile din Valea Dorului are o grosime de 60 de centimetri, lucru ideal pentru a vă petrece Paştile pe Muntele Furnica. Preţurile la transportul pe cablu sunt mai mici decât în restul sezonului, iar terasa Cabanei Valea Dorului sau platoul dinspre Piatra Arsă se poate transforma foarte uşor în plajă pentru toţi cei care vor să se întoarcă de la munte cu un bronz cât se poate de natural. Din păcate, un loc de cazare în Sinaia, la o pensiune bună sau la un hotel cu pretenţii, nu se mai găseşte. Vă puteţi încerca totuşi norocul la gară, acolo unde sunt destui bătrânei care vor să facă un ban cinstit găzduind pe oricine are să le dea câteva zeci de lei pentru o noapte. Cele mai ieftine locuri de cazare sunt însă la Poiana Ţapului, Buşteni şi Azuga, localităţi unde vă puteţi bucura şi preţuri ceva mai scăzute la mâncare.
ÎNVIEREA LA BÂLEA LAC
Pentru amatorii de free-ride, cabanele din Masivul Făgăraş reprezintă locul ideal în care îşi pot petrece noaptea de Înviere. Cabana Bâlea Lac îi aşteaptă pe turişti cu bucate tradiţionale, astfel încât toată lumea va avea parte de un Paşti perfect. Pantele de pe Valea Bâlii au suficientă zăpadă, astfel că se poate coborî pe schiuri până spre Bâlea Cascadă. La munte, vremea se va menţine caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi averse de ploaie, mai ales după-amiaza şi noaptea, local în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali şi izolat în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din ziua precedentă.
Întâlnire mare la Braşov
Contractul pentru organizarea celui de al-11-lea Festival Olimpic al Tineretului European, ediţia de iarnă 2013, a fost semnat ieri la Braşov, oraşul-gazdă a acestui eveniment. Au fost de faţă Guido de Bondt, preşedintele Comitetului Olimpic European pentru acest festival, Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Român, Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic Român, Monica Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului, Sorin Munteanu, secretar de stat la Ministerul Turismului, primarii oraşelor Predeal, Azuga, Buşteni, Sinaia şi Râşnov, partenere ale evenimentului, în care se vor organiza întreceri la mai multe discipline sportive. Guido de Bondt, preşedintele Comitetului Olimpic European, i-a felicitat pe organizatori arătându-se impresionat de posibilităţile pe care Braşovul le are pentru organizarea festivalului.
Saturday, April 18, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment