Friday, April 10, 2009

COMUNICAT DE LA SALVAMONT BIHOR







Astazi, in jurul orelor 11:50, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-S Bh) a fost solicitat sa intervina pentru recuperarea si evacuarea unei persoane decedate pe Caniounul Horoabei, in apropierea pesterii Ungurului si a cabanei Zenovia, comuna Suncuius. Decedatul a fost gasit de catre 2 alpinisti oradeni care efectuau o tura de antrenament in zona.
Echipajul SJS-S Bh a pornit spre Suncuius la orele 12 :05 si, in ciuda traficului aglomerat de pe DN 1, a ajuns la cabana in jurul orelor 13 :10. Impreuna cu cei 2 alpinisti, echipa traversat apele Crisului Repede pe podul suspendat si a urcat succesiunea de saritori care se intind de-a lungul canionului Horoabei. Corpul neinsufletit al accidentatului a fost gasit in amonte de a IV-a saritoare.
Victima, un barbat de circa 30 - 40 ani prezenta multiple fracturi si traumatisme, fiind complet desfigurata si contorsionata.Ulterior au impachetat victima, l-au imobilizat in targa si au inceput evacuarea pe abruptul saritorii.
In jurul orelor 15:30 cadavrul a fost depus langa Cabana Zenovia pentru a fi preluat de organele de Politie. In lipsa oricaror acte de identitate asupra decedatului, acesta nu a putut fi identificat.
Salvamontistii au concluzionat ca un posibil scenariu al tragicei intamplari ar fi urmatorul :
Victima a parasit poteca abordand panta foarte inclinata a versantilor Vaii Horoabei. La un moment dat a alunecat pe covorul de frunze in putrefactie care acopera solul in padure si a fost antrenat intr-o rostogolire violenta. Ajuns la marginea peretelui canionului Horoabei a cazut pe verticala circa 7-8 metri aterizand pe bolovanisul de pe fundul canionului. Dupa numarul si gravitatea leziunilor pe care le prezenta, e foarte posibil ca la impactul final cu solul victima sa fi fost deja decedata. Nici momentul exact al accidentului nu poate fi precizat dar, tinand cont de starea cadavrului, accidentul s-ar fi putut petrece in cursul zilei de miercuri sau joi. Examenul legistului va stabili cu o mai mare precizie acest amanunt.

No comments: